Pensionisüsteemi jätkusuutlikkus küsimärgi all

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionärid avaldasid hulga ideid.
Pensionärid avaldasid hulga ideid. Foto: SCANPIX

Üha vananev rahvastik pani eksperdid mõtlema, kuidas ennetada probleemi, et tulevikus pole riigil raha pensionite maksmiseks. 

Sotsiaalministeeriumis ümarlaual osalenud rahandusministeeriumi kindlustuspoliitika osakonna peaspetsialist Tõnu Lillelaiu sõnul peab tegelema kahe suurema probleemiga: esiteks sellega, et rahvastik vananeb ja tööealiste inimeste arv väheneb, teiseks sellega, et tööturu olukord kandub üha enam vanaduspensioniikka, vahendab Äripäev

Sotsiaalministeeriumi pensionipoliitika juht Kristiina Rääk ütles, et praegu on pensionid üsnagi solidaarsed, sest pension sõltub peamiselt töötamise pikkusest, mitte panustatud sotsiaalmaksu suurusest. Kui aga pensionireeglid jäävad samaks, hakkavad pensionid järgmistel aastakümnetel üha rohkem sõltuma palga suurusest ja pensionite ebavõrdsus suureneb.

Lisaks langeb tulevikus praeguse süsteemi jätkumisel ka keskmise pensioni ja keskmise palga suhe. 

Loe pikemalt Äripäevast

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles