Soome metsafirma ostis rootslastelt 7500 hektarit Eesti metsa

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsatööd Tornatori krundil Soomes.
Metsatööd Tornatori krundil Soomes. Foto: tornator fi / Pekka Kiirala

Eesti suurim erametsaomanik Soome metsafirma Tornator ostis rootslastele kuuluvalt AS Metsnikult 7500 hektarit metsa.

Tornatori finantsjuhi Henrik Niemineni sõnul tegi Metsnik ettevõttele pakkumise. «See sobis meie plaanidega. Oleme Eestis sihtimas pikaajalist kasvu,» ütles ta.

Osapooled ei ole avaldanud tehingu hinda. Rootsi investeerimisfirmale Custos AB kuuluva Metsniku juhatuse liikme Rüllo Paasi sõnul on ettevõte otsustanud kommentaare mitte jagada.

Custost kontrolliv Rootsi investor Jonas Wahlström ütles tunamullu ajalehe Dagens Industri, et ettevõttele kuuluval Metsnikul on Eestis 23 000 hektarit metsa.

Tornatorile kuulub Eestis nüüd ligi 50 000 hektarit metsa, mis ettevõtte teatel teeb Tornatorist Eesti suurima eraomanikust metsaomaniku. Mullu otsis Tornator aastaaruande põhjal Eestis juurde 16 000 hektarit metsa.

Niemineni sõnul kavatseb Tornator Eestis laienemist ja metsaoste jätkata. «Plaanis on jätkata kasvamist,» ütles ta. «Aga me pole seadnud endale ühtki sihti, kui palju me veel juurde ostame. Vaatame, mis võimalused tekivad ja proovime neid kasutada.»

«Üks meie eesmärk on, et meil oleks eri tüüpi ja eri vanuses metsa, sealhulgas ka väga noort metsa,» rääkis Nieminen. «Samas jälgime ka, et tegevus oleks kasumlik.»

Tornatoril on Soomes 600 000 hektarit metsa, veel on ettevõttel metsa Rumeenias. Läti poole laieneda ettevõte Niemineni sõnul praegu ei kavatse.

Tornatori finantsjuht lisas, et tänavune talv oli Tornatorile kehv, nagu ka teistele metsaomanikele. «Ilm oli sant, vähe pakast, teede seisukord vilets ja lisaks on ka ostjatel on laod täis,» ütles ta. «Loodame et asi hakkab paranema suvel, siis hakkab nõudlus loodetavasti kasvama.»

Tornatori käive ulatus mullu 90,7 miljoni euroni; kogukäibest kuus protsenti tuli Eestist ja Rumeeniast  Ettevõtte varade maht ulatus mullu Eestis ja Rumeenias 106 miljoni euroni, Soomes ületas Tornatori varade maht miljardi euro piiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles