A. Le Coq laiendab Aafrikas eksporti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Noop A Le Coqi uue õlle esitlusel
Tarmo Noop A Le Coqi uue õlle esitlusel Foto: Viktor Burkivski

Seni Aafrikas ainult Sierra Leone turule eksportiva A. Le Coq'i tooted jõuavad peagi müügile ka Burundis ja Nigeerias, varem on A. Le Coq eksportinud oma toodangut ka Ghanasse.

«Eksport Aafrikasse on üllatavalt hästi käima läinud, meil endal ei olnudki sellesse nii väga usku,» ütles A. Le Coq’i juht Tarmo Noop BNSile. Ettevõtte koguekspordist moodustab Aafrika turg Noobi sõnul siiski väga väikese osa, aga potentsiaali on ja kunagi ei tea.

«Meie senine kogemus Sierra Leone turul annab kindluse viia A. Le Coq’i toodang ka teistesse Aafrika riikidesse. Loodame lähiajal oma õlledega jõuda Burundi ning õllede ja siidritega Nigeeria turule,» ütles ta. Noop märkis, et Nigeerias turul näiteks siidreid müügil ei olegi ja uudne toode aitab kindlasti turule sisenemisele kaasa. «Tegemist on seal täiesti uudse kategooriaga, kaua üldse mõeldi, et kuidas sellist asja seal üldse registreerida,» ütles ta.

Kuna Aafrika turule sisenemise puhul on Noobi sõnul tegemist eeskätt A. Le Coq’i partnerite initsiatiiviga, siis ettevõte ise täiendavaid investeeringuid turule sisenemiseks teinud pole.

Hetkel ekspordib A. Le Coq Sierra Leonesse siidreid. Aafrikas tegutsetud üheksa kuu jooksul on Eestist merekonteinerites Sierra Leone poole teele läinud 50 000 liitri jagu siidreid, mis turu kaugust ja eripärasid arvestades on A. Le Coq’i jaoks väga hea tulemus. «Sierra Leone bürokraatiat silmas pidades tuli meil arvestada rohke paberitöö, proovide tegemise ja kohalike ametkondadega asjaajamisega,» ütles Noop ja lisas, et esimese Aafrika merekonteineri teele panekule eelnes ligi aastane ettevalmistus.

Juba paari kuu pärast lisandub Sierra Leone kõrvale ka Burundi turg, kuhu on teel esimene A. Le Coq’i õlledega merekonteiner. Nigeerias on ettevõte toodete registreerimise faasis, kuid kohalike poodide müügilettidele loodab A. Le Coq jõuda poole aasta jooksul.

A. Le Coq’i õlle- ja siidritooted lähevad Aafrikas peamiselt kohalikesse supermarketitesse. Lisaks Aafrika riikidele ekspordib A. Le Coq kaugetest turgudest veel Austraaliasse, Taisse ja Kanadasse. Samas jäävad nende turgude mahud Noobi sõnul Aafrikale kõvasti alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles