Finantsinspektsioon saab õiguse pankade nõukogu liikmeid tagasi kutsuda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Finantsinspektsiooni ettepanekul muudetakse krediidiasutuste seadust nii, et inspektsioon saab õiguse nõuda panga üldkoosolekult nõukogu liikme ametist tagasikutsumist.

Varem oli see seadusepügal sõnastatud nii, et finantsinspektsioon sai üldkoosolekule teha oma ettekirjutusega vaid ettepaneku nõukogu liige tagasi kutsuda ja hiljem selle ettekirjutusega vajadusel kohtusse pöörduda, ent mitte nõudmist esitada. Lühidalt öeldes suureneb seega lähitulevikus finantsinspektsiooni võim pankade nõukogude üle, vahendab Äripäev

Arvestades krediidiasutuste seadust, tegi finantsinspektsioon juba tunamullu esmalt Krediidipanga aktsionäridele ettekirjutusega ettepaneku Kluge tagasikutsumiseks, ja kuna sel polnud tulemust, pöördus hagiga kohtusse. 

Kohtusüsteemis jõudis asi lõpuks selleni, et 27. veebruaril otsustas riigikohus põhiseaduslikkuse järelevalve menetluses, et finantsinspektsioon ei saa õiguslikult kohtu kaudu nõuda finantsasutuste nõukogust inimeste tagasi kutsumist – seda lubanud seadusepügal on nüüd kehtetu.

Loe pikemalt Äripäevast

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles