Swedbank: majanduskasv jätkub eelmise aasta tempos

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank.
Swedbank. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Tänavu kasvab majandus mullusega võrreldes sarnases tempos, kasvu toetab jätkuvalt tarbimine, kommenteeris täna avaldatud sisemajanduse kogutoodangu (SKT) mulluse kasvu numbrit Swedbanki vanemanalüütik Liis Elmik.

Elmiku sõnul toetasid majanduskasvu märkimisväärselt nii tarbimine kui ka tarbimisega seotud kaubavarude suurenemine. «Ebakindla väliskeskkonna tõttu vähenesid investeeringud. Teisel poolaastal kiirenes oluliselt ekspordi kasv, seda peamiselt tellimuste suurenemise tõttu elektroonikatööstuses,» lisas ta.

«Selleks aastaks prognoosime eelmise aastaga sarnast, kaheprotsendilist majanduskasvu,» ütles Elmik. «Majanduskasvu toetab sel aastal jätkuvalt tarbimine. Jaanuaris jätkus jaemüügi tugev kasv – püsivhindades viis protsenti. Majapidamiste reaalne ostujõud tõuseb sel aastal märgatavalt tänu palkade kiirele kasvule, hindade tagasihoidlikule tõusule ja tööjõumaksude alandamisele. Lisaks tõusevad pensionid ja teised sotsiaaltoetused.»

«Nii ekspordi kui ka investeeringute kasv jääb ilmselt kiduraks,» lisas Elmik. «Tootmisvõimsuste rakendatuse tase ulatus jaanuaris töötlevas tööstuses tavapärasele tasemele, 68 protsendini. Samas eksporttellimuste maht oli keskmisest väiksem. Kuigi Euroopa majandus tasapisi kosub, mõjutab meie regiooni majanduskriisi süvenemine Venemaal.»

Swedbanki hinnangul kaotab Venemaa majandus tänavuse ja järgmise aasta jooksul umbes kümnendiku oma mahust. «Koos poliitiliste pingete kasvu ja majandussuhete halvenemisega vähendab see paratamatult nii kauba- kui ka kapitalivoogu siinses piirkonnas,» märkis Elmik. «Ekspordi maht Venemaale vähenes jaanuaris eelmise aasta esimese kuuga võrreldes 57 protsenti. Samas tuleb arvestada, et enamus neist kaupadest pärinevad kolmandatest riikidest ja vaid ligikaudu viiendiku moodustavad Eesti päritolu tooted, peamiselt toidukaubad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles