Rootsi karmistab eluasemelaenu tingimusi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stockholmi eeslinn Solna.
Stockholmi eeslinn Solna. Foto: David Sica / Stella Pictures

Rootsi finantsinspektsiooni Finansinpektionen (FI) tänase teate kohaselt karmistuvad augustis Rootsis eluasemelaenu võtmise reeglid.

Kui uue hüpoteegi maht ületab 50 protsenti ostetava kinnisvara turuväärtusest, tuleb laenu põhiosa maksta tagasi kiirendatud korras, üks protsent aastas, kuniks laenu põhiosa jõuab pooleni turuväärtusest. Kui uue hüpoteegi maht ületab aga 70 protsenti turuväärtusest, tuleb tagasi maksta kaks protsenti põhiosast aastas.

Lisaks tuleb uute hüpoteekide juures arvestada amortisatsiooni. Kinnisvara tuleb ümber hinnata vähemalt igal viiendal aastal.

FI teatel vähendab amortisatsiooni arvestamine majapidamiste võlakoormat. «Madalam võlakoorem suurendab majapidamiste vastupidavust šokkidele ning vähendab riski, et Rootsi majandusele võivad negatiivselt mõjuda ettenägematud sündmused kas Rootsis või välisturgudel,» teatas FI.

Uued reeglid hakkavad kehtima 1. augustist, aga enne peab need veel heaks kiitma FI nõukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles