Piimakvooditrahv tuleb, aga selle maksmisega on kolm aastat aega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehmad piimafarmis.
Lehmad piimafarmis. Foto: Peeter Kümmel

Euroopa Komisjon on teinud ettepaneku, mille alusel ajatataks tootjatele piimakvoodi ületamise tasu maksmine kolmes osas kolmele aastale ilma intressita; kõigepealt peaks aga kogusumma komisjonile ära tasuma liikmesriik.

«See on praktiliselt kindel, et kvoodiületus Eestis tuleb – kui suur, seda veel täpselt öelda ei saa, ent aasta viimastel kuudel on olnud selge piimatoodangu langus ja arvata võib ka, et viimasel kahel kuul, mille kohta meil veel andmeid ei ole, langus jätkub või isegi süveneb. Selle alusel võib arvata, et kvoodiületus ei ole nii suur, kui aasta aega tagasi prognoositi ja jääb ilmselt ligikaudu 2–3 protsendi piirile,» ütles põllumajandusministeeriumi põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Illar Lemetti BNSile.

«Paljudel Euroopa Liidu riikidel oli paar aastat tagasi soov, et viimase kvoodiaasta eest kvoodiületustasu ei võetaks, aga Euroopa Komisjon sellega nõus ei olnud, eks reeglid ole reeglid. Kõige viimane soov oli liikmesriikide poolt see, et saaks kvoodiületustasu ajatada. Siin Euroopa Komisjon leidis võimaluse vastu tulla ja praegu on välja pakutud skeem, kus piimatootjal oleks võimalik kvoodiületustasu maksta ilma intressita kolmes jaos kolme aasta jooksul,» rääkis Lemetti ja lisas, et põllumeestele on see kindlasti hea lahendus, kuna vastasel juhul oleks tulnud kogusumma ära maksta juba oktoobris.

Lemetti lisas, et liikmesriigid on ettepanekuga ilmselt nõus. «See toob liikmesriikidele kaasa küll kohustuse kõigepealt kogusumma Euroopa Komisjonile ära maksta, ent kindlasti kõik liikmesriigid otsivad võimalusi, kuidas seda teha. Skeemi alusel tuleb see summa ju lõppkokkuvõttes riigile tagasi, kui põllumehed selle ära tasuvad,» märkis ta.

Kvoodid on liikmesriikidele kinnitanud Euroopa Komisjon. Kvooti ületanud liikmesriikidel tuleb maksta trahvi, mis nõutakse sisse individuaalset kvooti ületanud tootjatelt. Kui piimatootmine senises mahus jätkub, siis on kvoodi ületamine ja trahv esmakordselt reaalselt tulekul ka Eestis. Trahvimäär on 0,2783 eurot iga ületatud kilogrammi kohta.

Piimakvootide süsteem kehtib tänavu märtsi lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles