Troika on surnud. Elagu troika!

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Troikast on saanud Lõuna-Euroopas üks enim vihatud sõnu. Pildil demonstratsioon Itaalias veebruari alguses Kreeka toetuseks.
Troikast on saanud Lõuna-Euroopas üks enim vihatud sõnu. Pildil demonstratsioon Itaalias veebruari alguses Kreeka toetuseks. Foto: Pacific Press / Sipa USA

Üks küsimus on Kreeka kreeditoridel valusalt hinge peal: kuidas kontrollida abivajaja majanduslikku ja eelarvelist situatsiooni, kui vaatlejaid Ateenasse enam ei lasta?

Vihatud troika (Euroopa Komisjoni, Euroopa Keskpanga ja Rahvusvahelise Valuutafondi kontrollrühm) – mille Kreeka uus peaminister Alexis Tsipras surnuks on kuulutanud – üritab uue «brändi» all surnuist üles tõusta ja ikkagi Kreekasse tungida.

Uus brändinimi on lihtsalt «institutsioonid», aga needsamad kolm, kirjutab Financial Times. Institutsioonid peaksid olukorra üle vaatama ja oma allkirjad andma, enne kui Ateenale antaks osade kaupa kätte abipaketi viimased 7,2 miljardit eurot.

Kreeka uus valitsus ei taha aga isegi «institutsioone» maale lubada. Nood pidid juba sel nädalal saabuma, aga ametnike sõnutsi blokeeriti nende visiit Kreeka võimude poolt.

Oma kirjas eurogrupi esimehele Jeroen Dijsselbloemile pani Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis ette, et institutsioonid võiksid Ateena asemel kohtuda «tehnilisteks» aruteludeks ja «faktide vahetamiseks» hoopistükkis Brüsselis.

Dijsselbloem vastas nii: «Mul on hea meel kuulda, et tehnilised diskussioonid Kreeka võimude ja institutsioonide vahel peatselt jätkuvad, ning oleme kokku leppinud, et institutsioonide ühised arutelud leiavad aset Brüsselis. Tehniline töö selle protsessi toetamiseks leiab aset Ateenas ühiselt ja koos.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles