Nokia uus boss võtab sihikule USA

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia uus tegevjuht Stephen Elop lubab Apple`ile ja Google`ile lahingut.
Nokia uus tegevjuht Stephen Elop lubab Apple`ile ja Google`ile lahingut. Foto: SCANPIX

Nokia uus tegevjuht Stephen Elop lubas anda Apple’ile ja Google’ile vastulöögi nende oma tagaõues, Ameerikas.

Elop ütles, et kavatseb panustada tugevasti USA turule, mis nutitelefonide tehnoloogia poolest praegu konkurentidega vahe sisse on rebinud.

Nokia investorid nõudsidki tungivalt juhivahetust just seetõttu, et Nokia ei suutnud kuidagi võistelda Apple’i iPhone’i ja teiste nutifonidega, mis töötavad Google’i Android opsüsteemiga.

46-aastane Elop on pärit Kanadast ja ühtlasi esimene mittesoomlane, kes Nokia tüüri enda kätte saab.

Ta tunnistas, et mobiilitööstuse innovatsioonikeskuseks on kujunenud USA, kus Nokia oma konkurentsivõime suuresti on minetanud. «Kõik uus kommunikatsiooni ja innovatsiooni vallas tuleb praegu ennekõike Ameerikast,» ütles ta Financial Timesile antud intervjuus.

«See on suur nihe võrreldes aastatega, mil uued tuuled mobiilitöötsuses lähtusid peamiselt Aasiast ja liikusid siis Euroopa kaudu Põhja-Ameerikasse. Nüüd puhuvad värsked tuuled Põhja-Ameerikas ning Nokia jaoks on eluliselt oluline sealsel turul kaasa lüüa.»

Varasemalt Microsofti äriosakonda juhatanud Elop rõhutas oma teadmisi ja kogemusi tarkvara ja muudatusehalduse vallas.

Nokia nõukogu esimees Jorma Ollila ütles, et Elop toodi sisse selleks, et kiirendada Nokia arengut riistvaratootjast kasumlikumaks tarkvara- ja teenustefirmaks.

Alates Apple’i iPhone’i tulekust 2007. aasta juunis on Nokia aktsiahind langenud ligi kaks kolmandikku, kustutades firma väärtusest enam kui 50 miljardit eurot.

Ollila kinnitas, et kuigi Elop toob kaasa palju uusi ideid, ei ole neil kavatsust Nokiale omast Soome ärikultuuri siiski täielikult pahupidi pöörata – kuigi just seda peavad mõned analüütikud Nokia aegluse peamiseks põhjuseks.

«Ta mõistab hästi kultuuripärandit, mida Nokia Soome ettevõttena endas kannab,» ütles Ollila. «Ma ei arva, et ta jääks isolatsiooni. Suurte firmade puhul juhtub ikka, et omaenda edu lööb natuke pähe. Aga ma ei usu, et see ainult Soomes nii oleks.»

Oma uue nutitelefoni N8 toob Nokia rahva ette tuleval nädalal Londonis.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles