Norralased suurendasid osalust Nelja Energias

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelja Energia tuulepark Paldiskis.
Nelja Energia tuulepark Paldiskis. Foto: Mihkel Maripuu

Norra Vardar Eurus suurendas osalust Baltimaade suurimas tuuleenergiaga tegelevas ettevõttes Nelja Energia AS, ostes ära Euroopa Arengu- ja Rekonstruktsioonipanga EBRD osaluse.

Lisaks EBRDle kuulunud 11 protsendile ostis Vardar Eurus ühtlasi ka Eesti investoritelt 6 protsenti ettevõtte aktsiaid. Vardar Eurusele kuulub nüüdsest 77 protsenti Nelja Energia osalusest, teatas ettevõte. Ülejäänud aktsionärid on Eesti investorid.

«Kui EBRD 2009. aastal investeeris Nelja Energia eelkäija AS Freenergy omakapitali, oli eesmärk kaasa aidata 15 tuulepargi arendamisele Balti riikides. Tänaseks on kõik 15 tuuleparki töös ning need toodavad rohelist energiat. Saame öelda, et oleme oma missiooni täitnud ning aeg on investeeringutest väljuda,» ütles EBRD energiaettevõtete üksuse direktor Nandita Parshad.

«EBRD on toetanud nii Nelja Energia edukat laienemist Leetu kui ka liidripositsiooni säilitamist Eesti tuuleenergias, seega on meie koostöö olnud tulemuslik,» ütles Nelja Energia juhatuse liige Kalle Kiigske. Ta lisas, et Nelja Energia jätkab oma senises tegevusvaldkonnas ning kaalub hetkel lisaks tuuleenergiale ka teiste taastuvenergia liikide kasutuselevõttu Baltimaades.

Nelja Energia on Põhjamaade ja Eesti kapitalil baseeruv Baltikumi suurim tuuleenergia tootja ja arendaja. Firmal on kolmes Balti riigis tuuleparke koguvõimsusega 223 MW, tänaseks on investeeritud kokku 400 miljonit eurot. Lisaks tuuleparkidele on ettevõttel Eestis ka kaks biogaasijaama.

Vardar Eurus on Norra ettevõte, mis 90 protsenti ulatuses kuulub Norra energiakontsernile Vardar AS ja 10 protsenti ulatuses põhjamaade keskkonna investeeringute fondile NEFCO.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles