Venemaa soovib Google´ilt ja Apple´ilt rohkem maksuraha

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple´i tahvelarvuti iPad Venemaa poolt okupeeritud Krimmis, kus alates veebruarist Apple oma seadmeid ei müü.
Apple´i tahvelarvuti iPad Venemaa poolt okupeeritud Krimmis, kus alates veebruarist Apple oma seadmeid ei müü. Foto: Pavlishak Alexei/TASS

Venemaa võimud soovivad hakata seadusemuudatuste abil survestama riigis tegutsevaid välismaiseid tehnoloogiafirmasid, et suurendada nende tasutavaid maksusummasid, kirjutab Gigaom.com viitega Vedomostile.

Venemaa võimud on kõrva taha pannud Euroopa Liidus hiljuti toimunud muudatused, mille järgi peavad digitaalteenuste tootjad maksma makse lähtuvalt klientide asukohast, mitte teenust tootva ettevõtte asukohast. Selline muudatus viidi sisse eesmärgiga tõkestada suurte tehnoloogiafirmade Euroopa Liidus tekitatud käibe suunamist läbi madala maksumääraga riikide nagu Luxembourg. Varasem praktika tähendas seda, et paljudes Euroopa riikides, kus nende firmade digitaalteenuseid tarbitakse, makse vastav ettevõte selle pealt ei maksa või on maksustamisele minevad summad võrreldes reaalse teenuse tarbimisega naeruväärselt väikesed.

Venemaal on sama probleem - näiteks Apple´i platvormide sisu ja rakendusi müüakse välismaiste ettevõtete vahendusel, mis tähendab, et Venemaa selle pealt maksutulu ei saa. Google maksis 2013. aastal riigis aga näiteks ainult 8 miljonit dollarit makse.

Välismaiste ettevõtete maksupihtide vahele võtmise initsiaatoriks on Vladimir Putini abi ja varasem kommunikatsiooniminister Igor Štšegolev. Praegu on võimalikud seadusemuudatused küll veel läbirääkimiste ja diskussiooni staadiumis, kuid tundub, et Lääne tehnoloogiafirmadel on lisaks tulevastele venelasi puudutavate andmete hoiustamise geograafiliste asukohtade piirangutele ootamas järjekordne probleem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles