Külla tuleb hiiglane: Apple ehitab pesa Iirimaa rohelusse

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple'i peakorter Iirimaal Corki linnas.
Apple'i peakorter Iirimaal Corki linnas. Foto: STRINGER / REUTERS

Iirlaste siiraks rõõmuks teatas hiiglaslik USA vidinatootja Apple läinud nädalal otsusest kallata Athenry lähistele metsa 166 000 ruutmeetrile ligikaudu miljard dollarit.

Umbes 23 jalgpalliväljaku suuruse maatüki kattev keskus on Apple’i ajaloo suurim investeering Euroopasse, kirjutab Bloomberg Business.

«Kõik kardavad, et kui lapsed on üles kasvatatud ja haritud, tuleb nad lennujaama sõidutada ja hüvasti jätta,» ütles kohalik pubipidaja Martin Morrissey (43). «Mina olen nüüd kaljukindlalt veendunud, et minu lapsed lennujaama minema ei pea. Nemad saavad siia elama jääda, kui vaid tahavad.»

«Maailma kõige suurem firma tuleb maailma kõige väiksemasse külasse,» kiitis kohalik põllumees ja külanõukogu liige Peter Feeney. Ja üldse: nagu näitas eile Dublinis avaldatud raport, on Iirimaast saanud maailma juhtivaid sihtkohti USA investeeringutele.

Eelseisva kolme aasta jooksul muudab Apple linnakese lähistel asuva Derrydonell Woodsi oma suurimaks andmekeskuseks vanal kontinendil, mis hakkab toatama nende iTunes’i poodi, «äppide» äri ja iMessage’i teenuseid.

Projekti käigus saavad tööd umbkaudu 300 kohalikku, peamiselt ehituses. Üle Iirimaa on praegu Apple’i palgal 4000 inimest.

Alates aastast 1990 on USA ettevõtted investeerinud Iirimaale ligikaudu 277 miljardit dollarit – rohkem kui Brasiiliasse, Venemaale, Indiasse ja Hiinasse kokku.

Nagu ennustas veebruaris Euroopa Komisjon, kasvab Iiri majandus tänavu ekspordi tiivul 3,5 protsenti.

Apple’ile on Iirimaal teed rajanud Google ja Amazon, paigutades Iirimaale oma üüratud andmekeskused – sisuliselt suured sarad täis masinaid. Ettevõtteid meelitab segu mitmetest faktoritest. Muidugi meeldib neile 12,5-protsendine ettevõtte tulumaks. Aga teretulnud on ka Iirimaa külmavõitu ja rõske kliima, mis aitab keskusi odava raha eest jahedana hoida.

«Meile tuleb siin kõvasti külma tuult otse Atlandilt, iga külmakraad on raha meie taskusse,» säras Feeney. «Kui sa hommikul õue astud ja vaatad, et vihma kallab ja tuuled uluvad, siis noh vähemalt on kellelgi sest kasu kah.»

Lugejatele, kes kõnealuses loos kirjeldatud kaugest külast vähe teavad, tuletab Bloomberg meelde väljarände-teemalist Iiri rahvalaulu «Fields of Athenry», mis on tõenäoliselt tuttav vähemalt jalgpallihuvilistele – fännide esituses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles