Kuidas lihavus USA majandust muserdab

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaal rõhub USA majandust üha enam.
Ülekaal rõhub USA majandust üha enam. Foto: Mark Lennihan / AP

Ekspertide teatel on ülekaaluga seotud ravikulutused USAs teinud peadpööritava tõusu. Sellele lisanduvad aga langev tootlikkus, laiem soo- ja sissetulekulõhe ning isegi kõrgemad transpordikulud.

«Lihavus tekitab märkimisväärseid majanduslikke kulutusi,» ütles Brookings Institutioni vanemteadur Ross Hammond. 2010. aasta andmetel kergitas lihavus ravikulutusi 315,8 miljardi dollari jagu – ligikaudu 3508 dollarit iga lihava isiku kohta USAs.

Ravikulutused kaetakse valdavalt era- ja riikliku ravikindlustuse rahadest, mis tähendab seda, et saledamad inimesed toetavad neid, kes toituvad vähem tervislikult, kirjutab Bloomberg Business.

Samal ajal mõjutab lihavus näiteks töölt puudumisi tervislikel põhjustel, mis läheb rahvale maksma ligikaudu 8,65 miljardit dollarit aastas. Lihavad töötajad jäävad tööst eemale 1,1 kuni 1,7 päeva aastas rohkem kui normaalses kaalus kolleegid – ning saavad selle aja eest tõenäoliselt ikkagi palka.

Isiklikul tasandil võib lihavus osutuda piiranguks inimeste töötasule ja ametite valikule. Lihavad naised teenivad inimestega suhtlemist nõudvatel töökohtadel teistest 5 protsenti vähem, näitavad uuringud.

Kaudseid mõjusid on lihavusel veelgi. «Suured» inimesed kulutavad ringiliikumiseks rohkem bensiini (ca 2,5 miljardi täiendava dollari ulatuses USA lõikes) ja lennukikütust. Ühtlasi on nende toetamiseks tarvilik tugevam infrastruktuur.

Lihavaks liigitub enam kui kolmandik ameeriklastest, veel teine kolmandik on lihtsalt ülekaalulised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles