Järsult odavnenud kütus langetas tarbijahinnaindeksit

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Odav kütus ärgitab seda koju varuma.
Odav kütus ärgitab seda koju varuma. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Tarbijahinnaindeksi muutus oli veebruaris võrreldes jaanuariga 0,6 protsenti ja võrreldes eelmise aasta veebruariga -0,8 protsenti, teatas statistikaamet.

Kaubad olid 2014. aasta veebruariga võrreldes 1,8 protsenti odavamad ja teenused 0,8 protsenti kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta veebruariga võrreldes langenud 1,6 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 0,6 protsenti.

2014. aasta veebruariga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim 16,3 protsenti odavam mootorikütus. Suuremat mõju indeksile avaldas veel toidu 2,5-protsendiline odavnemine, kus liha ja lihatooted olid 2,7 protsenti ning piim, piimatooted ja munad 3,2 protsenti odavamad kui mullu samal ajal.

Kallinejatest oli suurem mõju indeksile alkohoolsetel jookidel ja tubakal, mis on aastaga kallinenud vastavalt 5 protsenti ja 5,1 protsenti. Eelmise aasta veebruariga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud kuivatatud puuvili ja pähklid (25 protsenti) ning kohv (21 protsenti), odavnenud aga suhkur (44 protsenti) ja kartul (22 protsenti).

Jaanuariga võrreldes oli veebruaris tarbijahinnaindeksi peamiseks mõjutajaks samuti mootorikütus, mis kallines kuuga 6,6 protsenti. Suuremat mõju indeksile avaldas veel värske köögivilja 16,5-protsendline ja alkohoolsete jookide 3,1-protsendiline kallinemine. Toidukaupadest kallines kuuga enim kapsas (46 protsenti) ja mandariin (41 protsenti) ning odavnes sidrun (11 protsenti). 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles