Keskpangad asuvad uuel nädalal ostlema

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmapäeval kogunes ligikaudu 4000 kasinuspoliitika vastast Küprose pealinnas Nicosias konverentsikeskuse ette, kus Euroopa Keskpanga nõukogu pidas oma kohtumist.
Kolmapäeval kogunes ligikaudu 4000 kasinuspoliitika vastast Küprose pealinnas Nicosias konverentsikeskuse ette, kus Euroopa Keskpanga nõukogu pidas oma kohtumist. Foto: SIPA/Scanpix

Esmaspäeva hommikul hakkavad Eesti Panga viis portfellihaldurit ostma Euroopa institutsioonide võlakirju. Spetsialistide töökoormus kujuneb suureks, sest ostude maht on 100–120 miljoni euro eest väärtpabereid kuus.

Sama tööd teevad kümned ja sajad inimesed eurotsooni 19 liikmesriigi keskpangas. Keskpangad ostavad kuni järgmise aasta septembrini igal kuul 60 miljardi euro eest väärtpabereid. Kokku ostetakse neid 1,1 triljoni euro väärtuses, ehk Euroopa Keskpank loob selles väärtuses uut raha.

Kuna Eesti riigil võlakirju ei ole, siis meie keskpank hakkab ostma erinevate Euroopa institutsioonide, nagu Euroopa Investeerimispank, Euroopa Finantsstabiilsuse Fond (EFSF), Euroopa Stabiilsusmehhanism (ESM), aga ka Põhjamaade Investeerimispank (NIB), võlakirju. Nende institutsioonide osanikuks on ka Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles