Tallinn: kui peame müügimaksu tagastama, peab selle hüvitama riik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Tallinna linnavalitsuse hinnangul oleks olukord, kui linnal tekib kohustus maksta tagasi aktsiisikaupadelt tasutud müügimaks, käsitletav linnale kahju tekitamisena, mida peaks hüvitama riik.

«Esmalt tuleb märkida, et Euroopa Kohtu otsus ei tähenda seda, et müügimaks tuleb tagastada. Kohus tõlgendas Euroopa Liidu aktsiisidirektiivi, mida siseriiklik kohus rakendab. Seega küsimuse, kas müügimaks kuulub üldse mõnele ettevõtjale tagastamisele, otsustab Eesti kohus. Kohtuvaidlused on pooleli,» selgitas Tallinna õigusdirektor Priit Lello.

Ta märkis, et linn leiab, et kui tekiks kohustus müügimaks tagastada, tõstatuks küsimus Euroopa Liidu õigusega mittekooskõlas oleva kohalike maksude seadusega Tallinnale kahju tekitamisest. «Tallinna linn rakendas seadusi eeldusel, et need on viidud kooskõlla Euroopa Liidu õigusega, sest sellise kohustuse võttis endale Eesti Vabariik Euroopa Liiduga ühinemisel,» lisas Lello.

Ta lisas, et kui linnal tekib kohustus maksta tagasi aktsiisikaupadelt tasutud müügimaks ning tasuda intressi, siis on see käsitletav linnale kahju tekitamisena, mille hüvitamise kohustus lasub riigil. «Tallinna linn on ennetavalt esitanud kohtule kaebuse riigilt kahju väljamõistmiseks ja selles asjas oli kohtumenetlus peatatud,» rääkis Lello.

Euroopa Kohus leidis neljapäeval avaldatud eelotsuses Tallinna müügimaksu kohta, et müügimaksu ei oleks saanud kohaldada aktsiisikaupade suhtes, kuna maksul on eelarveline eesmärk.

Euroopa Kohtu lahend puudutab ainult aktsiisiga maksustavaid kaupu ning ei ole laiendatav kogu müügimaksule. Vaidlusalune summa on ligikaudu 1,6 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles