SEB peab uute piirangute tõttu eluasemelaenu tingimusi muutma

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB internetipanga töö on esmaspäeval aeglane ja kohati häiritud.
SEB internetipanga töö on esmaspäeval aeglane ja kohati häiritud. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Selle nädala alguses kehtima hakanud Eesti Panga poolt määratud piirangud eluasemelaenude andmisele pankadele suuremat peavalu ei valmista, kuna üldiselt vastavad need praegustele tingimustele. SEB pank peab mõned muudatused siiski tegema.

«Eluasemelaenude väljastamisele Eesti Panga määrusega jõustunud nõuded toovad kaasa mõningad korrektuurid tänastes lähenemistes, kuid iseenesest väga suurt muudatust SEB laenu andmise põhimõtetele see kaasa ei too,» selgitas SEB kommunikatsioonijuht Evelin Allas.

«Suurim muudatus SEB jaoks on see, et maksimaalne laenutähtaeg on uue Eesti Panga määrusega fikseeritud 30 aastat, SEB varasemate reeglite kohaselt oli võimalik eluasemelaenu võtta kuni 40 aastaks, kui vanuseline piirang seda lubas. Samas oli neid kliente, kes soovisid laenu 40 aastaks, üsna vähe,» kirjeldas Allas.

Sellest nädalast hakkasid kommertspankadele kehtima eluasemelaenude andmisel kolm nõuet, mis Eesti Panga teatel vähendavad ennetava sammuna laenubuumi riski tulevikus.

Eluasemelaenude andmise esimene nõue on see, et laenusumma võib olla kuni 85 protsenti tagatiseks oleva kinnisvara väärtusest. Kui laenu käendab Kredex, siis võib laenu anda kuni 90 protsenti tagatise väärtusest.

Teine nõue on, et laenusoovija kõik igakuised laenu- ja liisingumaksed kokku võivad moodustada kuni 50 protsenti tema netosissetulekust. Netosissetulek tähendab regulaarset sissetulekut, mis pärast maksude maksmist laekub pangaarvele.

Kolmas nõue on, et eluasemelaenu võib anda kuni 30 aastaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles