Piima hind maailmaturul tõuseb, liha ja vilja hind langeb

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimapulbri ladu.
Piimapulbri ladu. Foto: Margus Ansu

Veebruaris pöördus maailmaturul tõusule piima hind, samal ajal kui vilja ja liha hind jätkas langust, selgub värskest ÜRO toidu- ja põllundusorganisatsiooni FAO statistikast.

FAO toiduhinnaindeks vajus 55 kuu madalaimale tasemele veebruaris, kukkudes jaanuariga võrreldes ühe protsendi ja mulluse veebruariga võrreldes koguni 14 protsenti. Languse taga on kolm osaindeksit viiest: vili, liha ja suhkur, samal ajal kui piima ja õli hinna indeksid pöördusid tõusule.

Looma- ja lambaliha hinnad maailmaturul langesid, peamiselt USA dollari tugevnenud vahetuskursi tõttu Brasiilia ja Austraalia valuutaga. Samal ajal pöördus tõusule sealiha hind, seda esimest korda kaheksa viimase kuu jooksul, põhjusena Euroopa Liidu otsus toetada ladustajaid.

Piima hinnaindeks kasvas esimest korda 12 kuu jooksul, tõustes 4,6 protsenti võrreldes jaanuariga. Indeksi kasvu tõukas tagant ennekõike piimapulbri kasvav hind, seda Euroopa Liidus sesonaalselt vähenenud tootmise tõttu ja ka seetõttu, et Uus-Meremaal ja Austraalias on toomine kahanenud.

Vilja hinnaindeks langes veebruaris 3,2 protsenti jaanuariga võrreldes. Hinnalanguse taga on peamiselt tõik, et tulevast viljasaaki ennustatakse pea sama suureks kui mullusel rekordaastal.

FAO hinnangul ulatus teraviljatoodang üle kogu maailma mullu 2,5 miljardi tonnini.

Tänavu ennustatakse, et talvevilja saak on 720 miljonit tonni, vaid ühe protsendi jagu vähem kui mullu.

Üle maailma kasutatakse tänavu FAO prognoosi kohaselt 1,1 miljardit tonni teravilja inimtoiduks, pisut enam kui mullu. Loomatoiduks läheb neli protsenti enam vilja kui mullu, ehk 877 miljonit tonni.

Jaanuaris oli ladudes teravilja 631 miljonit tonni, 15 aasta rekordkogus. Veebruaris suurenes ladustatud teravilja kogus veel kaheksa miljoni tonni võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles