Swedbank: elektroonikatööstuse tellimused on languses

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise aasta Eesti tööstussektori murelaps elektroonikatööstus on taas hulgaliselt tellimusi saanud. Pildil Ericssoni tehas Tallinnas.
Eelmise aasta Eesti tööstussektori murelaps elektroonikatööstus on taas hulgaliselt tellimusi saanud. Pildil Ericssoni tehas Tallinnas. Foto: Peeter Langovits

Elektroonikatööstuse uute eksporditellimuste kiire vähenemine teist kuud järjest on risk kogu tööstuse kasvu jätkumisele, kommenteeris täna avaldatud tööstustoodangu statistikat Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.

Mertsina kommentaar:

Töötleva tööstuse toodangumahu kasv aeglustus jaanuaris aastases võrdluses kahe protsendini (eelmise aasta novembris ja detsembris oli kasv vastavalt kuus ja seitse protsenti). Toodangumahu kasv muutus jaanuaris suhteliselt kitsapõhjaliseks.

Kasvu panustasid jätkuvalt kõige enam puidu- ja elektroonikatööstus, mille toodangumaht kasvas jaanuaris vastavalt 11 protsenti ja 27 protsenti. Nende tegevusalade kasv toetus peamiselt ekspordile. Kui puidutööstuse käive suurenes nii välis- kui koduturul, siis elektroonikatoodete käibe kasv tuli üksnes ekspordist.

Kõige enam tõmbas töötleva tööstuse kasvule pidurit aga toiduainete- ja keemiatööstuse toodangumahu langus. Toiduainetetööstuse languse taga on peamiselt eelmisel aastal Venemaa kehtestatud sanktsioonidest tingitud nõudluse vähenemine. Keemiatööstuse toodangumaht on püsivalt languses juba viiendat kuud järjest ning ka kogu möödunud aastal keskmiselt, peamiseks põhjuseks ekspordinõudluse vähenemine.

Töötleva tööstuse ettevõtete eksport kokku kasvas jaanuaris aastases võrdluses jätkuvalt kiiresti, seitse protsenti (möödunud aasta kolmandas ja neljandas kvartalis keskmiselt kaheksa protsenti). Müük koduturul aga langes protsendi võrra.

Kõige enam panustasid töötleva tööstuse ekspordikasvu puidu- ja elektroonikatööstusettevõtted, toiduainete ja jookide eksport aga vähenes oluliselt.

Töötleva tööstuse uued tellimused läksid möödunud aasta detsembrist langusesse ning ka jaanuaris jäi langus püsima (mõlemal kuul veidi üle 10 protsenti).

Kõige enam mõjutas pilti elektroonikatööstuse uute eksporditellimuste vähenemine: detsembris -39 protsenti, jaanuaris -33 protsenti. Möödunud aastal hakkas elektroonikatööstuse tootmismaht koos ekspordiga (peamiselt tugijaamad) kasvama kiirenevas tempos paar kuud pärast eksporditellimuste järsku suurenemist.

Tellimuste tugev vähenemine juba kaks kuud järjest on risk elektroonikatööstuse tootmismahu kiire kasvu jätkumisele. Teatavasti on elektroonikatööstus olnud määrava panusega töötleva tööstuse tootmismahu ja kogu majanduse kaupade ekspordi kasvus. Selle tegevusala tugev ekspordi kasv on aidanud kompenseerida meie kaupade väljaveo langust Venemaa suunal.

Nagu olen ka varem öelnud, ei riske alahinnata: valdav osa tugijaamade toodangust tuleb ainult ühest ettevõttest ja viimaste aastate kogemus näitab, et see ei pruugi pikalt püsiv olla. Ilma elektroonikatööstuse kasvuta oleks jaanuaris ülejäänud töötleva tööstuse tootmismaht olnud languses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles