Esimene euroala omavalitsus võib pankrotti minna

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alpid.
Alpid. Foto: Postimees.ee

Alpides asuv Kärnteni regioon võib pankrotti minna, sest Austria valitsus ei andnud lisaraha ebaõnnestunult laienenud pangale. 

Tegu oleks esimese omavalitsuse pankrotiga Euroopas peale Lehman Brothers'i kriisi. Mingis mõttes on see võrreldav Detroiti pankrotiga aastal 2013, vahendab Telegraph.

Austria rahandusminister Jörg Schelling sõnas, et nad ei anna Kärnteni regioonile Hype Alpe Adria ehk hilisema Heta panga võlakirjade väljaostuks 10,2 miljardit eurot. See jätab Sloveenia piiri lähedal asuva Kärnteni kaotusega üksi.

«Valitsus ei raiska enam ühtegi eurot maksumaksja raha Heta peale,» sõnas Schelling. Hypo on maksumaksjatele maksma läinud juba 5,5 miljardit eurot, Austria valitsus maksab veel miljardi enda tagatud võlakirjade eest, ent see on kõik.

Hypo Alpe oli jäänud raskutesse Ida-Euroopas suurte laenude tegemisega enne kriisi. Pärast panga päästmist loodi selle halbadest varadest eraldi pank Heta. 

Nüüd tuli teade, et Heta on sunnitud maha kandma varasid 8,7 miljardi euro väärtuses, ning valitsus keeldub 7,6 miljardi euro suurust negatiivset omakapitali kinni maksmast. Viimaseks piisaks sai pangale tõenäoliselt šveitsi frangi tõus, mis suurendas Ida-Euroopas laenukaotusi, sest laenud väljastati frankides. 

«Kärnten tagas laene, mida ta maksta ei suuda,» ütles Marc Ostwald varahaldusfirmast Monument. Ta ütles, et see olukord läheb aina hullemaks ning Heta pole viimane omasarnane.

Allikad rääkisid, et investorid peavad poole võlakirjadest korstnasse kirjutama.

Hypo võlakirjad ostis buumiaastatel Kärnteni tolleaegne populistlik liider Jord Haideri. Regiooni praegune juht ütles, et Kärnten ei pea midagi maksma, kui Heta pole lõplikult pankrotti läinud ning lubas regiooni kohtus kaitsta. Ta hoiatas, et Kärnten seisab silmitsi «dramaatilise olukorraga», kui Heta pankrotistub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles