Olkiluoto tuumajaama ehitaja sai hiigelkahjumi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olkiluoto 3 tuumajaama ehitustööd on peaaegu valmis, ometi ei hakka jaam energiat andma enne 2018 aasta lõppu.
Olkiluoto 3 tuumajaama ehitustööd on peaaegu valmis, ometi ei hakka jaam energiat andma enne 2018 aasta lõppu. Foto: LEHTIKUVA / REUTERS

Soome uut tuumajaama Olkiluoto 3 ehitav Prantsuse riiklik energeetikaehitusettevõte Areva teatas 4,83 miljardi euro suurusest kahjumist mullusel majandusaastal.

Ettevõtte kahjumlikeim projekt on endiselt Soome Olkiluoto 3 tuumajaama ehitus, mis on veninud juba üheksa aastat. Mullu sai Areva Olkiluoto 3 projektist 720 miljoni euro suuruse kahjumi.

Areva hiigelkahjumi teine põhjus on Uramin uraanikaevanduse projekt Lõuna-Aafrikas, mis on nagu Olkiluoto 3 neelanud miljardeid eurosid.

Kahjumi taustal on aga Fukushima õnnetuse järgne vähenenud nõudlus tuumajaamade järele kogu maailmas. Kõige kiiremini kasvavad tuumajaamade turud – Hiina, Lõuna-Korea ja Venemaa – on aga peamiselt kohalike ettevõtete või konkurentide mängumaa.

Sel aastal kavatseb Areva kärpida kulutusi miljardi euro võrra, intensiivisitada koostööd Prantsuse energeetikaettevõttega EDF ning panustada senisest enam laienemisse Hiinas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles