Valio «kohutav aasta»

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valio piimakogumisauto.
Valio piimakogumisauto. Foto: valio.fi

Annus horribilis ehk ladina keeles «kohutav aasta» – nii nimetas Soome piimanduskontsern Valio nimetas oma aastaaruandes möödunud aastat.

Valio teatel esitas möödunud aasta alates augustist ettevõtte ette ridamisi väljakutseid, mitme üheaegselt mõjunud ebasoovitava teguri koosmõjul. Käibe ja kasumlikkuse vähenemine viisid ühistutele makstava piima hinna languseni ja töötajaskonna vähendamiseni.

«Kenasti kosunud Venemaa-eksport kukkus augusti alguses impordikeelu tõttu kokku, ja sajad miljonid liitrid piima tuli ümber töödelda tööstuslikuks võiks ja piimapulbriks, mille hinnad on maailmaturul rekordmadalal. Vene impordikeelu mõjud tabasid Soomes eraettevõtetest Valiot enim,» teatas ettevõte.

Samuti kukkus Valio osa koduturul 30 protsendini. 47 protsenti Soome turul müüdavast juustust on imporditud, sellega Valio hinnas võistelda ei suuda, olles siiski ainus veel alles jäänud kodumaine suur piimatöötleja.

Valio käive kahanes mullu 3,9 protsenti 1,95 miljardi euroni. Käive välismaal kukkus 9 ja kodumaal 0,8 protsenti.

Keskmiselt maksis Valio piimast 45,4 eurosenti liitrilt: aasta alguses oli hind kõrge, kuid aasta lõpus kukkus märgatavalt. Valio kogukäibest kulus 885 miljonit eurot ehk 45 protsenti piimatootjatele maksmiseks, aasta varasemaga vähenes summa 22 miljonit.

Valio impordist on Venemaa osakaal 37 protsenti. Vene impordiga teenis Valio mullu 258 miljonit eurot, veel suvel tehtud arvutuste kohaselt loodeti saada 400 miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles