Venelased võivad peagi kulutada üle poole sissetulekust toidule

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukorv.
Toidukorv. Foto: Andres Teiss / Scanpix

Tavaliste venelaste jaoks võivad asjad minna veel halvemaks, sest kiire inflatsioon ning järsult vähenenud reaalsissetulekud võivad tähendada seda, et nad peavad üle poole sissetulekust kulutama toidule.

Vene VTB pank ütles, et olukorda raskendab inflatsioon, mis võib peagi ületada 20 protsendi piiri, vahendab CNBC.

«Ennustame, et venelaste tarbimine väheneb eelmise aastaga võrreldes 8,5 protsenti ning toiduhindade inflatsioon on 18,5 protsenti, tipnedes 21,6 protsendiga esimeses kvartalis,» sõnasid VTB analüütikud Maria Kolbina ja Nikolai Kovalev reedel avaldatud prognoosis. «Selle tulemusena tõuseb toidu osakaal kulutustes veelgi, 46 protsendilt 50-55 protsendini.»

Viimane aasta on idanaabrite majandus kannatanud nii madalate naftahindade kui sanktsioonide tõttu. Rubla on dollari vastu aastaga 40 protsenti kukkunud ning koos sanktsioonidega on see inflatsiooni ülikõrgeks ajanud – jaanuaris oli see 15 protsenti.

Kliendid kurdavad toiduhindade tõusu üle sotsiaalmeedias. Poed on olnud inflatsioonile kärmed vastama, külmutades 20 «sotsiaalselt olulisema» toote hinnad kaheks kuuks, ütles jaemüüjate liit eelmisel nädalal. Eesmärk on stabiliseerida olukorda toiduturul, ütlesid allakirjutanud. «Sotsiaalselt olulisemat» see avaldus siiski ei määratlenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles