Jaanuaris jätkus jaemüügi stabiilne kasv

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Koidu Konsumi kauplus Viljandis.
Pildil Koidu Konsumi kauplus Viljandis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük kasvas jaanuaris eelmise aasta sama kuuga võrreldes püsivhindades 5 protsenti, teatas statistikaamet.

Jaanuaris ulatus jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüügi maht 373,9 miljoni euroni. Seega jäi jaanuaris kauplustesse 285 eurot elaniku kohta, teatas statistikaamet.

Tööstuskaupade kaupluste jaemüük suurenes 2014. aasta jaanuariga võrreldes 8 protsenti. Müük suurenes enamikul tegevusaladel, vaid tekstiiltoodete, rõivaste ja jalatsite kauplustes jäi jaemüük eelmise aasta jaanuariga võrreldes samale tasemele.

Enim suurenes jaemüük posti või interneti teel, kus müük kasvas aastaga ligi neljandiku (24 protsenti). Keskmisest enam suurenes jaanuaris jaemüük veel ka kasutatud kaupade kaupluses ja väljaspool kauplusi (kioskites, turgudel, otsemüük) (kasv 18 protsenti) ning muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus kaubeldakse peamiselt arvutite ja nende lisaseadmete, fotokaupade, raamatute, sporditarvete, mängude ja mänguasjade jm (kasv 16 protsenti).

Toidukaupade kaupluste jaemüük suurenes mulluse jaanuariga võrreldes 4 protsenti. Detsembriga võrreldes jaemüügi kasv neis kauplustes veidi kiirenes, millele avaldas osaliselt mõju toidukaupade hinnalanguse kiirenemine. Kui 2014. aasta detsembris oli toidukaupade aastane hinnalangus 0,4 protsenti, siis tänavu jaanuaris 1,8 protsenti.

Mootorikütuse jaemüük jäi 2014. aasta jaanuariga võrreldes samale tasemele.

Võrreldes detsembriga vähenes jaanuaris jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades ligi viiendiku (19 protsenti). See on statistikaameti teatel tavapärane langus, mis järgneb detsembris toimunud jõulude ja aastavahetuse suurmüükidele. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal suurenes aga müük eelmise kuuga võrreldes 2 protsenti.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli jaanuaris 439,5 miljonit eurot, millest kaupade jaemüük andis 85 protsenti. 2014. aasta jaanuariga võrreldes suurenes müügitulu püsivhindades 2 protsenti, eelmise kuuga võrreldes aga vähenes 19 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles