Austria valitsus keeldub päästetud panka lisamiljarditega toetamast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig

Austria valitsus, mis oli finantskriisi ajal toetanud raskustes panka Hypo Alpe 5,5 miljardi euroga, keeldub täiendavat 7,6 miljardi eurost lisasüsti tegemast, kirjutab Bloomberg News.

Hypo Alpe oli jäänud raskutesse Ida-Euroopas suurte laenude tegemisega enne kriisi. Pärast panga päästmist loodi selle halbadest varadest eraldi pank Heta, vahendab BNS. 

Nüüd tuli teade, et Heta on sunnitud maha kandma varasid 8,7 miljardi euro väärtuses, ning valitsus keeldub 7,6 miljardi euro suurust negatiivset omakapitali kinni maksmast. Pidanud nõu rahandusministeeriumiga, on Austria valitsus otsustanud, et rohkem maksumaksjate raha pangale ei anta.

Heta on seega esimene juhtum, mis jääb aasta algul jõustunud Euroopa Liidu uute reeglite alla, mille kohaselt ka kreeditorid kannavad kahju, kui pank muutub maksujõuetuks.

Austria finantsinspektsioon on võtnud Heta oma kontrolli alla ja kehtestanud moratooriumi intressimaksetele ja võlakirjalaenude tagasimaksmisele. Moratoorium kehtib 2016. aasta 31. maini. Selle aja jooksul töötab finantsinspektsioon välja plaani, kuidas kõiki kreeditore võrdselt kohelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles