Taal ootab uuelt valitsuselt mitmetasandilist riigireformi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olari Taal.
Olari Taal. Foto: Aldo Luud / SL Õhtuleht

Eestil oleks vaja mitmetasandilist ja poliitikast sõltumatut riigireformi, ütles ettevõtja Olari Taal valimistulemusi kommenteerides. 

«Ma ei oska öelda, see on ikka niimoodi olnud, et paari tsükli järel on valijatel taas arusaam, et uued tulijad parandavad elu,» leidis Taal. Ta leidis, et suuri võitjaid pole, ent lüüa sai IRL, kelle valijaskond vaatas seekord ootuspäraselt Vabaerakonna poole. 

Ta loodab, et valitsejad mõistavad riigireformi vajalikkust. Taali hinnangul on selleks vaja kolme komponenti – riigi pidamise kava, mille alla käib ka haldusreform, majandusreform ning sotsiaalreform. Näiteks maksureformi võiks lahutada poliitikast ning valitsus võiks moodustada komisjoni erinevatest ekspertidest ja teadlastest, kes töötaksid välja ettepanekud, mis viivad meid edasi. «Nagu president ütles – mis on siia toonud, ei vii edasi,» iseloomustas ta. Ja loomulikult on poliitikute otsustada selle komisjoni ettepanekute sobivus.

Ilmselge on Taali sõnul see, et majanduse põhipiduriks on tööjõumaksud. Nende alandamisel riigil puudu jäävat raha saab kompenseerida mitut moodi – näiteks maksustades tarbimist või varandust. «Rikkaks saamist ei tohi maksustada, aga rikas olemist küll,» leiab Taal, et soov jõukaks saada sunnib inimest pingutama loomaks lisaväärtust, mis on tegelikult ainus riigitulude allikas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles