3 nippi kandideerimiseks töökohale, mille kõigile nõuetele sa ei vasta

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööintervjuuu.
Tööintervjuuu. Foto: PantherMedia

Alati ei ole mõistlik ihaldatud töökohale kandideerimisest loobuda vaid seetõttu, et sa ei vasta sajaprotsendiliselt kõigile kandidaadile esitatud nõuetele, kirjutab Business Insider.

Kuidas teada, kas sinu muud oskused ja kogemused võivad kompenseerida töökirjelduses välja toodud nõudeid? Selleks tuleb ette võtta kolm sammu enda ja töökoha sobivuse hindamiseks.

Esimene samm: Kas sa tegelikult saaks selle töö tegemisega hakkama?

Ükskõik, kui palju sa ka mingit töökohta ei ihaldaks, tuleks alati kaine mõistusega hinnata, kas sul on selle täitmiseks ka piisavalt oskusi, kogemusi ja võimeid. Näiteks: kui su tulevase töö sisuks oleks mingist võõrkeelest dokumentide tõlkimine, kuid sa valdad seda keelt vaid suhtlustasemel, pead sa endale ausalt tunnistama, et ei kvalifitseeru edukaks kandidaadiks.

Loe põhjalikult läbi töö kirjeldus, ürita endale selgeks teha, millised oleks sellel positsioonil sinu igapäevased tööülesanded ning kas sa suudaks nendega edukalt hakkama saada. Peale töökoha analüüsimist sellisel viisil suudad sa paremini tunnetada, mida sa suudad tööandjale pakkuda ning millest täpsemalt sul puudu jääb.

Teine samm: ignoreeri "boonusnõudeid"

Mõned kandidaadile esitatavad nõuded on töökuulutustele lisatud vaid seetõttu, et need kõlavad tööandja hinnangul hästi, kuid tegelikult ei mängi kandidaadi kompetentsi määramisel erilist rolli. Samuti tuleks mõista, et vahel kipuvad personalijuhid kuulutustes kirjeldama oma unistuste töötajaid, mitte inimesi, kes tegelikult seda tööd hiljem tegema hakkavad ning sellega ei tohiks lasta end ära hirmutada.

Kolmas samm: maini oma muid asjakohaseid kogemusi ja oskusi

Kandideerimisavaldusse ei tohiks kunagi kirjutada "ma küll tean, et mul pole õigeid oskusi/kogemusi, aga...". Pigem mõtle, kas sul on mingeid muid ümberkonverteeritavaid kogemusi või oskusi, mida töökuulutuses pole küll mainitud, kuid mida sa saaks sellel töökohal edukalt rakendada ning mis annaks sulle konkurentide ees mingi konkreetse eelise.

Muidugi ei tohiks ennast üle hinnata: näiteks pole mõtet väita juhi assistendiks kandideerimisel, et sinu varasem kogemus lapsehoidjana teeb sind ideaalseks kandidaadiks, kuna oled tuttav teise inimese õhtupooliku ajalise planeerimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles