Bloomberg: saudide nafta hinnasõda on ennast ära tasumas

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katari naftaminister Mohammed bin Saleh Al-Sada (vasakul), Saudi Oil Minister Ali al-Naimi (keskel vasakul), Araabia Ühinenud Emiraatide energiaminister Suhail bin Mohamed al-Mazroui and Kuveidi naftaminister Ali Saleh al-Omair (paremal) Araabia energiakonverentsi avamisel.
Katari naftaminister Mohammed bin Saleh Al-Sada (vasakul), Saudi Oil Minister Ali al-Naimi (keskel vasakul), Araabia Ühinenud Emiraatide energiaminister Suhail bin Mohamed al-Mazroui and Kuveidi naftaminister Ali Saleh al-Omair (paremal) Araabia energiakonverentsi avamisel. Foto: SCANPIX

Kolm kuud pärast seda, kui Saudi Araabia andis mõista, et laseb nafta hinna langusesse, on tekkimas märke, et nende strateegia on ennast ära tasumas, kirjutab Bloomberg.

USA naftatootjad on loobumas rekordkiirusel naftapuuraukudest, loobuvad  investeerimisplaanidest ning koondavad tuhandeid töötajaid. Need sammud näitavad, kuidas Saudi Araabia 27. novembril tehtud otsus jätta tootmiskvoodid muutmata ning sellega hoida oma turuosa, on saavutamas soovitud efekti – nafta hind on langenud nii madalale, et USA ja teised Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) mitte kuluvad riigid on sunnitud tootmist vähendama.

«OPECi püüdlus hinda kontrollida on töötamas,» ütles uudisteagentuurile Bank of America tooraineturgude peaanalüütik Francisco Blanch. «See andis tulemuse, mida me ootasime, milleks on investeeringute vähendamine ning toodangu lõplik kahanemine ja nõudluse väike kasvamine. Me usume, et see muutus on hea,» lisas ta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles