Palts: maksuamet peaks vältima gestaapolikke võtteid

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Palts.
Tõnis Palts. Foto: Liis Treimann

Lahkumisavalduse esitamine maksuameti peadirektori Marek Helmi poolt oli riigikogu majanduskomisjoni liikme Tõnis Paltsi sõnul eetiline samm.

«Enne kui rahandusminister hakkab maksuameti peadirektori lahkumisavaldust kaaluma, peaks ta Jürgen Ligil käest kinni võtma ja nad peaksid koos peeglisse vaatama,“ ütles Palts. «Maksuamet peaks vältima gestaapolikke võtteid ja rahandusminister vastutab selle eest.»

Marek Helmi lahkumisavalduse puhul pole probleem maksuametis, vaid Jürgen Ligi suhtumises ettevõtlusesse ja maksude kogumisse. «Rahvusvahelises raamatupidajate žargoonis nimetatakse ubade loendamiseks,» selgitas Palts.

Ettevõtete sõiduautode puhul soovitakse maksustada asja, mida pole Paltsi väitel olemuslikult võimalik maksustada, sest piir erakasutuse ja ärikasutuse vahel on olematu. Sama lugu kehtib arvutite ja mobiiltelefonide puhul. «Ligi võiks muidugi tahta sellise mobiilirakenduse kasutusele võttu, mis annaks täpselt aru, mitu kõnet sellelt telefonilt tehti ämmale, mitu aga äripartnerile,» rääkis Palts.

Sõiduautodele käibemaksuga tõsteti ettevõtjate maksukoormust üle öö, kuid jäeti arvutamata, milline on selle aktsiooni lõpptulemus. Samasugune olukord kujunes 1000-euroste arvete deklareerimisel, mille puhul pole tehtud ühtegi mõjuanalüüsi.

«Maksuameti reididega võib loomulikult saavutada nominaalset maksulaekumise tõusu, kuid pole kindel, et see katab tehtud kulutused,» lisas Palts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles