Ukraina majandus pannakse väga rängalt proovile

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Ärge pühkige grivna peal jalgu» märgib protestijate loosung Ukraina riigipanga ees. Riigipanga otsus lõpetada valuutaga kauplemine oli kriitikute arvates vale samm.
«Ärge pühkige grivna peal jalgu» märgib protestijate loosung Ukraina riigipanga ees. Riigipanga otsus lõpetada valuutaga kauplemine oli kriitikute arvates vale samm. Foto: Alexandr Maksimenko / RIA NOVOSTI

Aasta tagasi protestis tudeng Artem (19) Maidanil ühes rahvamassidega Viktor Janukovõtši vastu. Sel nädalal seisis noormees taas tänavail, aga põhjus oli proosalisem: tõusvad küttehinnad, kägistav inflatsioon ning valuuta kollaps.

«Ma olin aasta tagasi Maidanil ja osalesin revolutsioonis, aga mitte sellise sügava majandusliku valu nimel. Ausalt, meie rahvas lihtsalt ei suuda seda alla neelata,» ütles Artem Financial Timesi korrespondendile.

Koos temaga avaldasid Kiievi linnavalitsuse ees meelt tuhatkond inimest. Volodõmõr (58) ütles, et tema 2500-grivnasest pensionist läks 70 protsenti majapidamisarvetele ning peamistele väljaminekutele – 30 protsenti enam, kui aasta tagasi.

«Kui nad tõstavad küttearveid taas 40 protsendi jagu nagu plaanitakse, mida ma siis söön?» küsis Volodõmõr.

Nagu protestidest näha, on revolutsiooni eufooria andmas maad karmile majanduslikule reaalsusele. Eile püstitas grivna taaskordse madalusrekordi – 33,7 dollarit – kui keskpank üritas karmistada valuutaga kauplemise reegleid ja turud ära ehmatas.

Rahva seas räägitakse, et ukrainlased ostavad paaniliselt peamisi eluks vajalikke kaupu, valmistudes grivna edasiseks odavnemiseks.

Eilsed protestid olid Maidaniga kõrvutades tillukesed ning nähtavasti olid nende eest maksnud uue valitsuse vastased.

Siiski näisid paljude osalejate tunded ehtsad – kurjakuulutav märk sellest, et kui majandus sõjast räsitud riigis kontrolli alt väljub, võivad tulemuseks olla suuremad rahvahulgad ja kasvav ebastabiilsus.

Ukraina riigikassa on sisuliselt tühi, valuutareserve on vaid ühe kuu impordi katteks. Halbade laenude hulk kasvab ning ühe välisinvestori sõnul on pangasüsteemi seis katastroofiline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles