Eesti Energia kasumlikkus kasvas

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue elektrijaama ehitusse tegi Eesti Energia mullu suurima investeeringu.
Uue elektrijaama ehitusse tegi Eesti Energia mullu suurima investeeringu. Foto: Peter Langovits

Vaatamata varasemast väiksemaks kujunenud müügituludele teenis Eesti Energia mullu 312 miljonit eurot kulumieelset ärikasumit (EBITDA), mida on 1,8 miljonit eurot enam kui 2013. aastal, teatas ettevõte.

Eesti Energia käive oli möödunud aastal 880 miljonit eurot ja puhaskasum 159 miljonit eurot.

Eesti Energia finantsdirektori Andri Avila sõnul avaldas müügituludele enim mõju plaanitust väiksem elektritoodangu maht. «Möödunud aastal olid elektri hinnad prognoositust madalamad, ent ka elektrijaamade avariilisus suurem kui planeerisime. Tootsime aastaga 9,7 TWh elektrit, mis on ligi kaheksa protsenti vähem kui eelnenud aastal,» ütles Avila.

Ehkki aasta lõpus langes ka põlevkiviõli müügihind, aitasid Avila sõnul nii elektri- kui ka õlihindade languse negatiivset mõju kasumile märkimisväärselt leevendada õigeaegsed riskimaandamistehingud finantsturgudel.

Möödunud aastal tootis Eesti Energia kõigi aegade suurima koguse põlevkiviõli. Ettevõtte vedelkütuste toodang kasvas 2014. aastal 24 protsenti 265 000 tonnini.

Eesti Energia investeeringud ulatusid 2014. aastal 276 miljoni euroni. Suurimad investeeringud tehti tänavu sügisel valmiva Auvere elektrijaama ehitusse ja elektrivõrku. Muu hulgas said valmis uue elektrijaama kaks elutähtsat süsteemi: põlevkivi- ja biokütuse etteande ja tuhaärastuse süsteem. Aasta lõpus alustati Auvere elektrijaamas esimeste käivitustöödega.

Avila sõnul toob tänavune aasta ettevõttele rohkelt väljakutseid. «Aasta alguses jätkas nafta hind langust. Muutused ressursi- ja keskkonnatasudes ning tööjõukulude suurenemine kasvatavad ettevõtte kulubaasi. Samas oleme veendunud, et valitud strateegia, õli ja elektri koostootmine, on piisavalt paindlik ja võimaldab turuolukorrale vastata,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles