Rahandusministeerium: palgatulu kasv võib sel aastal pidurduda

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeerium.
Rahandusministeerium. Foto: Toomas Huik

Aasta lõpus ületas palgatulu kasv taas märkimisväärselt majanduse nominaalkasvu, kommenteeris täna avaldatud palgastatistikat rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Madis Aben, kuid lisas, et palgatulu kiire kasv võib tagasihoidliku välisnõudluse ja deflatsioonilise keskkonna tõttu sel aastal siiski pidurduda.

«Kõrgeima keskmise palga edetabelit juhivad käsikäes finantssektor (1760 eurot) ning info- ja side tegevusala (1620 eurot), kus makstakse keskmiselt Eesti keskmisest vastavalt 70 protsenti ja 60 protsenti kõrgemat palka,» märkis Aben. «Kui finantssektori palgakasv on viimase aasta jooksul olnud Eesti kiireim (10 protsenti), siis info- ja side valdkonnas jällegi kõige tagasihoidlikum (alla 1 protsendi). Seda tagasihoidlikku kasvu võib seletada kiire palgakasvuga aasta varem ning tiheda konkurentsi ja kasumlikkuse langusega sidevaldkonnas.»

«Lisaks finantssektori 12,5-protsendilisele palgatõusule kasvasid palgad neljandas kvartalis üle keskmise ka tervishoius (10 protsenti), kutse- ja teadustegevuses (9,4 protsenti) ja avalikus halduses (9 protsenti). Nii tervishoiu kui ka avaliku halduse tegevusala töötajate palga suhteline positsioon Eesti keskmise suhtes eelmisel aastal paranes, kuid avalikus halduses jääb see kriisieelsest tasemest endiselt oluliselt madalamaks. See tuleneb asjaolust, et kriisiaastatel oli avaliku halduse palgalangus üks sügavamaid ja võrreldav ehitussektoriga.»

Abeni sõnul on Eesti palgatöötajad juba kaks aastat nautinud kiiret palgatulu kasvu, mis on rahvamajanduse arvepidamise andmetel märkimisväärselt ületanud majanduse nominaalkasvu.

«Tarbija olukorda on lisaks parandanud ka alanev hinnatase. Palgasurved lähematel aastakümnetel Eesti tööturul püsivad, kuna tööealise elanikkonna ja sedakaudu tööjõu vähenemise trend püsib stabiilsena. Sellest üksi praeguse kiire palgakasvu tempo säilitamiseks siiski ei piisa, vaid vaja on ka majanduskasvu kiirenemist eksporditurgudel ja tootlikke investeeringuid,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles