Swedbank: ostujõud kasvab märkimisväärselt

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank.
Swedbank. Foto: Toomas Huik / Postimees

Tarbijate reaalne ostujõud kasvab ka sel aastal märkimisväärselt, ehkki brutopalga tõus veidi aeglustub, kommenteeris Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik äsja avaldatud palgastatistikat.

Elmiku sõnul oli eelmisel aastal toimunud palgakasvu aeglustumine ootuspärane. «Palga kasvu pärssisid ettevõtete tagasihoidlikud majandustulemused,» ütles ta. «Eelmise aasta esimese üheksa kuu jooksul vähenes ettevõtete käive ja kogukulu aasta varasemaga võrreldes ühe protsendi võrra. Kogukasum jäi eelmise aasta tasemele. Samal ajal palgakulu kasvas kaheksa protsenti.»

«Selline areng ei ole pikaajaliselt jätkusuutlik,» märkis Elmik. «Osaliselt oli palgakasvu aeglustumise taga ilmselt ka töötajate registreerimise kohustuse sisseviimine, mis lisas teisel poolaastal palgastatistikasse eelkõige madalama töötasuga inimesi.»

«Palkade kiire kasv oli laiapõhjaline: brutopalga kasv jäi eelmisel aastal viie ja kümne protsendi vahele kolmveerandi tegevusalade hulgas. Kõige kiiremini kasvasid palgad finants- ja avalikus sektoris. Tänu hindade langusele suurenes märgatavalt elanike reaalne ostujõud. See toetas koos tööl käijate arvu suurenemisega tarbimist,» kommenteeris Elmik.

Elmiku sõnul kasvab tarbijate reaalne ostujõud ka sel aastal märkimisväärselt. «Brutopalga kasv küll veidi aeglustub, aga tänu tööjõumaksude alandamisele ja hindade tagasihoidlikule tõusule kerkib majapidamiste reaalne palgatulu märgatavalt. Palgataset kergitavad ka riigipoolsed meetmed: miinimumpalkade kasv ja kõrgemad töötasud avalikus sektoris. Sotsiaaltoetuste kasv annab tarbimisse täiendava panuse,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles