Iirimaa pakub end Kreekale eeskujuks

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis (vasakul) Iiri kolleegi Michael Noonaniga.
Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis (vasakul) Iiri kolleegi Michael Noonaniga. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP

Iiri rahandusministri hinnangul peaks Kreeka otsima võimalusi langetada oma võlaintresse ning pikendada maksetähtaegu, mitte mängima euroalast väljalendamise või võlgade korstnassekirjutamise variantidele.

«On ka kesktee ning see on neid jooni mööda nagu me liikusime Iirimaal,» ütles Michael Noonan Bloombergile. «Sa pead läbirääkimisi, et saada võlg jätkusuutlikumaks – ilma summasid kustutamata.»

Iirimaal on kasinus seljataga, kirjutas Noonan eile ajalehes Irish Independent. Riik on kaubelnud intressid enam kui 10 miljardi euro jagu madalamaks ning kärpinud summat, mis eelseisva kümnendi jooksul laenata tuleb, 20 miljardi euro võrra. Seda siis mõne laenu tähtaja pikendamise abil, kirjutas minister.

«On mitmeid liikuvaid osi,» ütles Noonan Bloombergile. «Küsimus on selles, kuidas jõuda kokkuleppele liikuvate osade suhtes, et muuta võlg jätkusuutlikumaks, ning selles tekkinud ruumis pidada siis läbirääkimisi.»

Noonani sõnul eelistaksid teised endised «paketiriigid» nagu Hispaania, Portugal ja Iirimaa, et Kreeka lahendaks oma probleemid sarnaselt nendega.

«Meil, kes olime programmide peal, nagu Hispaania, Portugal ja Iirimaa, on tarkust ja kogemusi, mida teistel liikmesriikidel ei ole,» selgitas Noonan ning lubas omalt poolt anda Kreekale «üsna jõulisi soovitusi».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles