Kredexi ettevõtluslaenude käenduse maht kasvas 30 protsenti

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kredex. Foto on illustreeriv.
Kredex. Foto on illustreeriv. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Kredex käendas ja finantseeris 2014. aastal 422 ettevõtet kokku 73 miljoni euro eest; võrreldes aasta varasemaga kasvas käenduslaenude maht 30 protsenti.

«Meil oli väga töine aasta. Kredexi käendus summas 68 miljonit eurot võimaldas ettevõtetel pankadest kaasata täiendavat finantseerimist summas 115 miljonit eurot. Väljastatud käendusmaht suurenes möödunud aastaga võrreldes 30 protsenti. See on Kredexi tegevusajaloo jooksul suurim ühes kalendriaastas väljastatud käendusmaht. Senine rekord pärines 2010. aastast,» ütles Kredexi ettevõtlusdivisjoni juht Lehar Kütt.

Kõige enam kasutati Kredexi käendust möödunud aastal arvelduskrediitide ja käibelaenude puhul (37 protsenti väljastatud mahust), järgnesid investeerimislaenud ja liising (34 protsenti) ning pangagarantiid (29 protsenti).

Valdkonniti kasutasid Kredexi käendust kõige enam ehituse (22 protsenti), kutse-, teadus- ja tehnikaalase tegevuse (10 protsenti), metallitööstuse (9 protsenti), hulgi- ja jaekaubanduse (7 protsenti), puidutööstuse (6 protsenti) ning keemiatööstuse (6 protsenti) valdkonna ettevõtted. Teiste tegevusalade osakaal jäi aasta jooksul väljastatud käendusmahus alla 5 protsenti. Töötleva tööstuse ettevõtete osakaal kokku oli 38 protsenti.

«Tähelepanuväärne on, et kuni 49 töötajaga ettevõtete osakaal väljastatud käendusmahust moodustas 73 protsenti. Töötajate arvu järgi moodustavad mikro- ja väikeettevõtted 94 protsenti Kredexi klientidest,» ütles Kütt.

Alates 2001. aastast on Kredex käendanud 3000 ettevõtte finantskohustusi kokku 474 miljoni euro eest, mis on võimaldanud ettevõtetel pankadest kaasata rahastamist summas 928 miljonit eurot. Rahastatud ettevõtetes töötas 85 000 inimest ja projektide tulemusena on loodud hinnanguliselt 11 600 uut töökohta, teatas Kredex.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles