Nafta hind jääb madalaks veel pikaks ajaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta pumpamine.
Nafta pumpamine. Foto: SCANPIX

Saudi Araabia naftaturu restruktureerimise plaan läheb kauem, kui arvatud.

Kuna Saudi Araabia keeldus naftatootmist vähendamast, suurendas see varusid ning andis signaali, et nad pole nõus hinna hoidmiseks turuosast loobuma. Ent just varude suurenemine vähendab signaali mõjukust, vahendab Business Insider.

Naftat varutakse lootuses, et nõudlus ja hind lähevad hiljem üles. Koosmõjus poliitiliste põhjustega kergitab see nafta hinda. Peale 60-protsendilist langust alates juunist on oli nafta hind 18. veebruaril taas 59,96 dollarit barrelist.

Varude kogumine ei saa pikalt jätkuda – hoidlad on nii Euroopas kui Aasias juba 80-85 protsendi ulatuses täis. Firmad rendivad tankereid, et varusid hoida. Ning kui ruum otsa saab, kukuvad hinnad taas.

Stsenaarium sõltub sellest, millal läheb käiku saudide plaani teine osa. Selleks on kõrgemat hinda soovivate naftatootjate turult väljatõrjumine. Hetkel toimub see aeglaselt.

Analüütikud on avastanud uue mõõdiku – puurkohtade arvu Ameerikas ja mujal. Analüütikud leiavad, et kui puuraukude arv väheneb, siis põlevkiviõlist nafta tootjate kasum langeb ning vähendab nii kasumit kui investeeringuid. See tundub ebatõenäoline.

Veebruaris oli kasutuses olevate puuraukude arv madalaim 2011. aastast. Alles läinud aasta oktoobris oli see number 35 protsenti kõrgem. Enamik hüljatud puuraukudest on vähetähtsates kohtades

Peamistes põlevkiviõli leiukohtades on aktiivsus vähenenud vaid üheksa protsenti. Ometi just Põhja-Dakotas ja Texases asuvad leiukohad on andnud 80 protsenti USA viimase kahe aasta naftatoodangust.

Allesjäänud leiukohtades aga suureneb tootlikkus. Citibank hindas, et aktiivsete leiukohtade isegi 50protsendiline vähendamine laseb põlevkivitootjatel ikka tootlikkust suurendada, mis muudab nende rahavoo positiivseks ning soodustab investeeringuid.

OPECi naftakartell hindas, et selle liikmed tõstavad tänavu tootmist 400 000 barreli võrra päevas. Mõned arvavad, et tõuseb tuleb suurem. Mitte-OPECi liikmed aga kahekordistavad naftatootmist. Osaliselt ennustatakse ka nõudluse kasvu, ent mitte suurel määral. Rahvusvaheline Energiaagentuur hindas, et aasta esimesel poolel jääb nõudlus samaks, ent teisel poolaastal suureneb see 2 miljoni barreli võrra päevas. Enamik hindab, et turg on mõnda aega üleküllastunud.

On märke, et naftafirmad usuvad pikka hinnalangusesse, mis peaksid kaasa tooma suuremad muutused majandusharus. Suured naftafirmad on teatanud, et vähendasid tänavusi kapitalimahutusi viiendiku võrra.

BP puhul oli langus kolme miljardi dollari võrra 20 miljardini. See tähendab ka, et uusi leiukohti ei tule. Uuringufirma IHS hinnangul moodustas uutest leiukohtadest saadud nafta vaid 16 protsenti läinud aastal, mis on 60 aasta madalaim. See teeb Saudi Araabia strateegid õnnelikuks.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles