PricewaterhouseCoopers Jukose pärast kohtus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PricewaterhouseCoopers.
PricewaterhouseCoopers. Foto: NOAH SEELAM/AFP

Naftafirma Jukose endiste omanike Mihhail Hodorkovski ja Platon Lebedevi advokaadid panid eile Moskva kohtus kahtluse alla ühe maailma suurima audiitorfirma PwC töö kvaliteedi.

Hodorkovski äriimpeeriumi kaasasutaja Lebedevi tunnistuse kohaselt kõrvaldas PwC Kremli surve tõttu Jukose audititest 10 aasta ehk perioodi 1996-2006 andmed.

See omakorda võimaldas prokuröridel ehitada üles süüdistus, mille kohaselt tema ja Hodorkovski kõrvaldasid Jukosest aastail 1998 kuni 2003 kokku 350 miljonit tonni naftat.

PwC võttis auditid tagasi 2007. aasta juunis pärast politsei haarangut nende Moskva kontorisse, kriminaaluuringute algatamist ja kohtuasju, mis ähvardasid firma kiiresti kasvaval Vene turul tegevuslitsentsist ilma jätta.

PwC eitab igasugust valitsusepoolset survet ja kinnitab, et 2007. aasta aprilliks oli nende litsents juba pikendatud, kuigi kohtuasjad alles käisid.

Firma väidab, et jääb kindlaks oma esialgsele otsusele auditid tagasi võtta, kuna sai prokuröride vahendusel informatsioni selle kohta, et Jukose juhtkond oli neile nelja võtmelise tähtsusega tehingu kohta valetanud.

«Kui PwC-l oli põhjust kahelda, et et Jukose juhid olid neile varasemate andmete kohta valetanud, siis oli auditite tagasivõtmise otsus korrektne,» ütles üks olukorraga tuttav allikas.

Kremlin hoiab Hodorkovski suhtes jätkuvalt karmi joont.

Peaminister Vladimir Putin pöördus eile Venemaal viibivate välisekspertide poole tungiva palvega jätta kogu küsimus Vene õigussüsteemi hooleks.

Putin ütles, et tema teada on Hodorkovski seotud ka Jukose turvaülema poolt tellitud tapmistega.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles