Savisaar lubas asutajatele poliitikavaba ühistupanka

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaare poolt panga asutamise ettevalmistajaks kutsutud Ester Tuiksoo, Põlvamaa Laenu-hoiuühistu juht Helle Virt ja Eesti Ühistupanga juhatuse liige Ülle Mathiesen reedel Swissoteli konverentsisaalis.
Edgar Savisaare poolt panga asutamise ettevalmistajaks kutsutud Ester Tuiksoo, Põlvamaa Laenu-hoiuühistu juht Helle Virt ja Eesti Ühistupanga juhatuse liige Ülle Mathiesen reedel Swissoteli konverentsisaalis. Foto: Liis Treiman

Eesti Ühistupanga asutajad särasid täna Swissotelis toimunud esimesel koosolekul optimismist, kuid panustavad osakuid soetades väikseima võimaliku summa eest.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar lubas Eesti Ühistupanga asutajate esimesel koosolekul luua poliitikast sõltumatu krediidiasutuse. Samas ei varjanud ta Tallinna linna poolt asutatava panga poliitilisi eesmärke.

„Täna valitsevad Eesti pangandusturgu välismaa kommertspangad ja probleem seisneb selles, et kasum viiakse Eestist välja ja otsused langetatakse kaugel peakontorites,“ ütles Savisaar. „Võime öelda, et ühistupanga algatus tuli poliitikast, kuid nüüd on tegemist poliitikast sõltumatu pangaga. Visionäärid erinevadki politoloogidest selle poolest, et nad eemalduvad pärast käivitamist ja annavad juhtimise üle professionaalidele.“

Panga asutajate kinnitusel on neil juba koos nõutavast viiekümnest asutajast rohkem kaasa lööjaid. Teiste seas tõsteti esile Eesti Evangeelne Luterlik Kirik, ärimehed Neinar Seli, Oliver Kruuda kuid ka Taru Ülikooli emeriitprofessor ja Eesti Panga endine nõukogu esimees Mart Sõrg.

Luteri kirik astub panga liikmeks esmalt läbi osaühingu Kiriku Varahaldus, panustades juriidilistele isikutele ette nähtud väikseima osalustasu 1500 eurot. „Meil ei ole rohkem raha,“ ütles Kiriku Varahalduse juhatuse liige Mati Maanas Postimehele.

Luteri kirik kui usuorganisatsioon otsustab peapiiskop Urmas Viilma sõnul järgneva nädala jooksul ühistupangas osalemise. „Kirik võiks osaleda 1500 euroga, kuid sellist otsust seni veel pole,“ lausus Viilma. „Ühistupanga tegemine pole kirikule uus teema, sest näiteks Saksamaal tegutseb viis kiriku algatatud panka. Samuti asutasime me juba kümme aastat tagasi kiriku laenu-hoiuühistu.“

Piimandusärimees Oliver Kruuda lubas ühistupanga liikmeks hakata koos oma täisealiste lastega. „Tõenäoliselt panustame igaüks eraisikule ette nähtud väikseima 350 euro suuruse summa, sest suuremaks panuseks pole ratsionaalset põhjendust,“ rääkis Kruuda. „Oma ettevõttega ma panga liikmeks ei astu, sest Tere eesmärgiks on hapukoore tootmine mitte pankade asutamine.“

Laevandusärimees Ain Hanschmidt lubas Eesti Ühistupanga liikmeks astuda nii eraisikuna kui ka ettevõtjana. „Summasid ma veel ei nimeta, kuid miljonit eurot ma siia küll ei pane,“ tõdes Hanschmidt.

Panga asutamist korraldav advokaadibüroo Lextal ootab asutamisavalduse esitanud isikute poolt juba 2. märtsiks märkusi Eesti Ühistupanga asutamisdokumentide kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles