Erkki Raasuke: riigikapitalismi viis kihti

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Raasuke
Erkki Raasuke Foto: Liis Treimann

LHV Groupi juhatuse liige Erkki Raasuke kirjeldas Tark Grunte Sutkiene ja Postimehe ühisel majanduskonverentsil riigikapitalismi viit probleemi.

1. Ebamõistlikute ootuste puhul eraettevõte hääbub ja omanik kaotab raha. Riigiettevõtte puhul samuti, aga avaliku raha toel on võimalik ettevõtet kauem üleval hoida ning omanikud ei vastuta oma rahaga. Lisaks tekib probleem, kui tahetakse riigi äriühingute abil lahendada avaliku sektori ülesandeid.

2. Kuidas saab riik ettevõtet aidata? Eraettevõtte omanikul on võimalik restruktureerida jne. Keerulises olukorras on vaja kohe palgata spetsialistid, peab olema paindlikkus ostu või müügi osas jne. Aga avalik sektor nii ei toimi ja ei saagi kunagi toimima.

3. Riigi äriühingute juhtimine – praegu on ära kasutatud kõik võimalused, et näidata, kuidas praegune süsteem ei toimi. Miks peaksid koalitsioonierakonna liikmed olema nõukogus? Kõige lihtsam võimalus organisatsiooni mürgitamiseks on tekitada  usaldamatus juhtide osas.

4. Millised on riigi äriühingute juhtide juhtimisstiimulid? Kui omaniku visioon on ebaselge, siis hakkab juht oma asja ajama. Alates 2010. aastast vallandus riigifirmades investeerimisbuum ning kogu portfell hakkas käituma nagu idufirmade portfell. Samas tahab riik firmadest dividende saada.

5. Milline on riigi võimekus teha koostööd erasektoriga? Miks on võimalik ka Eestis tõusta väga kiiresti riigi rikkaimate hulka müües riigile teenuseid ja tooteid? Näiteks praamiühenduse puhul võttis riik teenuse enda kätte tagasi – nüüd on see vähemalt läbipaistev, mitte must kast, mis muudkui raha juurde küsib.

Raasuke ütles, et riik on oma olemuselt kehv omanik, aga selles pole midagi uut. «Riik jääb alati omanikuks, aga siin on tasakaalu küsimus. Riik peab tegema oma tööd omanikuna kvaliteetselt. Me ei ole nii rikkad, et tänast kvaliteeti pikalt edasi pidada. Teha on tegelikult vaja vähe – vaja on risti teepealt eest ära tulla ja lasta äriühingutel edasi minna,» lisas ta. Tema poolt 2013. aastal väljatöötatud riigifirmade strateegiast on edasi liigutud Raasukese sõnul vaid ettevõtete strateegiate väljatöötamisel, kuid kõik teised aspektid on jäänud täielikult tähelepanuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles