Seadus seab takistusi äriühingute ülevõtmisele

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seaduste arutelu riigikogus.
Seaduste arutelu riigikogus. Foto: AFP / Scanpix

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks eelnõu, millega suurendatakse äriühingute juhtorganitega seotud õiguskindlust.


Justiitsministeeriumi eraõiguse talituse nõuniku Külliki Puusilla sõnul hakati eelnõud ette valmistama juba aasta algul, kui ministeerium oli kaardistanud vastavad puudused kehtivas õiguses.



«Eelnõu peamiseks eesmärgiks on takistada pahatahtlikel isikutel kanda osaühingu osanike või juhatuse teadmata ja tahte vastaselt äriregistrisse äriühingu juhatuse ja nõukogu liikmetena võõraid isikuid,» ütles Puusild.



Puusilla selgitusel peab eelnõu kohaselt juhatuse liikmete valimise korral olema osanike koosoleku protokoll allkirjastatud osaühingu osaniku või juhatuse liikme poolt. Allkiri peab olema notariaalselt kinnitatud, kuid seda asendab protokolli digitaalallkirjastamine. «Sellega välistatakse koosoleku protokolli täna probleeme tekitav lihtne võltsitavus,» tõdes Puusild.



Lisaks sellele nähakse eelnõuga ette, et kohus võib kohaldada isiku suhtes lisakaristusena ettevõtluskeeldu, mis tähendab, et see isik ei või ühe kuni viie aasta jooksul olla ettevõtja, äriühingu juhtorgani liige ega osaleda muul viisil juriidilise isiku juhtimises.



Eelnõu näeb täiendavalt ette, et osaühingu juhatus peab hakkama äriregistrile teatama osanike nimekirja andmetest, kui need ei kattu äriregistri infosüsteemis sisalduvate andmetega. Sellega luuakse võimalus, et äriregister saab kontrollida, kas osanike koosoleku protokollile või osanike otsusele allkirja andnud isik on tõesti osanik. Samuti võib äriregistri pidajale esitada osanike elektronposti aadressid, kui osanikel ei ole ID-kaardiga seotud elektronposti aadressi. Elektronposti aadresside kogumine võimaldab äriregistril võimalikult paljusid osanikke kannete tegemisest teavitada.



Veel on võimalus firma varguse vältimiseks ja tuvastamiseks aktiveerida oma kodanikuportaali e-posti aadress. Juhul, kui see on aktiviseeritud, saadab äriregister kandeavalduse laekumisel kohtusse äriühingu e-posti aadressidele automaatse teavituse muudatuste kohta. See aitab vältida olukordi, kus võõras isik saab omanike teadmata ettevõtte üle võtta.



Teavitusteenusest saab lugeda täpsemalt: www.rik.ee/e-ariregister/teavitusteenus


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles