Kaks suurt ettevõtet rikuvad Sillamäe õhku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sillamäe
Sillamäe Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Ida-Virumaal Sillamäel ja Vaivara ümbruse õhku rikuvad haisuga Alexela terminal ja Eesti Energia Õlitööstus, selgus keskkonnainspektsiooni tellitud ja Eesti Keskkonnauuringute Keskuse tehtud mullusest uuringust.

«Mõõtmiste ja analüüsidega Sillamäe linnas saasteainete piirnormide ületamist ei tuvastatud, küll aga leidis kinnitust lõhnahäiringu olemasolu,» ütles neljapäeval BNSile keskkonnainspektsiooni pressiesindaja Leili Tuul. Ta lisas, et nii terminali kui õlitööstuse tegevuse ja Sillamäe linnas leviva haisu vahelised seosed leidsid uuringu käigus kinnitust.

«Tööstuspiirkonnale iseloomulikult on seal kandis mitmeid võimalikke lõhnaallikaid, kuid uuringule eelnenud kaebuste analüüs näitas, et kaebusi esineb rohkem siis, kui tuul on Sillamäe sadama ja Vaivara suunast. Sellest tulenevalt võeti uuringu käigus vaatluse all Alexela terminali ja Eesti Energia õlitööstuse mõju Sillamäe linna õhule,» rääkis Tuul.

Eesti Energia õlitööstuse esindajad tutvustasid esmaspäeval Jõhvis peetud koosolekul õhuheitmete vähendamiseks rakendatud ja rakendamisel olevaid meetmeid. «Õlitööstus omab keskkonnaameti kinnitatud lõhnaaine vähendamise tegevuskava, mille nad on lubanud selle aasta lõpuks ellu viia. Samuti on õlitööstus esitanud keskkonna kompleksloa muutmise taotluse, mida menetleb keskkonnaamet,» ütles Tuul. Sillamäe sadama territooriumil tegutseva Alexela terminali esindajaid kohtumisel ei olnud, kuid lähiajal on plaanis kuulata ära ka nende arvamused ja plaanid lõhnaaine vähendamiseks.

Keskkonnainspektsiooni Ida-Virumaa büroo juhataja Aivar Lainjärve sõnul oli uuring oluline samm piirkonna välisõhuprobleemi lahendamisel, andes peamistest lõhnaaine tekkekohtadest selgema pildi, mida ühekordsete mõõtmiste ja kontrollimisega ei ole võimalik saada. «Praegu tegeleme edaspidiste sammude kavandamisega, et vajalikud meetmed lõhna vähendamiseks saaksid võimalikult kiiresti ellu viidud,» ütles Lainjärv.

Sillamäe ja Vaivara piirkonna välisõhu uuringuid  rahastas Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles