Siiri Oviir: sadamad suurendavad konkurentsivõimet

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri Oviir
Siiri Oviir Foto: Ander Ilp

Siiri Oviir märkis Euroopa parlamendis peetud kõnes, et sadamatel on oluline mõju ELi konkurentsivõimele, mis aga tähendab, et tuleb olla üle keskmise uuenduslik.


«Mereriigis toimib merendus kompleksse logistikasüsteemi lahutamatu osana, olles integreeritud riigi ühtsesse majandussüsteemi. Meretransport on oluline transpordiliik ka ELi-sisese kaubanduse seisukohast, millest lähtuvalt tervitan algatust ühenduse sisese piirideta meretranspordiruumi loomiseks,» ütles Oviir.



Ta juhtis Euroopa parlamendi tähelepanu asjaolule, et ELis ei tohiks ühenduse siseseid lähimerevedusid asetada ebasoodsasse olukorda võrreldes muude transpordiliikidega, samuti ei tohiks ühenduses deklareeritavate kaupade suhtes kohaldada uuesti tollijärelevalvet.

Oviir kutsus EL-i sätestama sadamate tegevust reguleerivad ühtsed eeskirjad ning oluliselt enam toetama oma sadamaid kolmandate riikide sadamate ebaausa konkurentsi vastu.

Kuna sadamate arendustegevuses ja igapäeva töös muutuvad aina olulisemaks keskkonnakaitse-alased tegevused, rõhutas parlamendisaadik, et lisaks laevade CO2 heidete ja jäätmetest tingitud saaste määra vähendamisele tuleb oluliseks pidada ka võitlust sadamates laadimisel-lossimisel tekkiva õhusaastega, arvestada tuleb ka raudteeliiklusest tingitud müra, millel on oma negatiivne mõju keskkonnale ja inimestele.

Parlamendisaadik peatus oma kõnes ka väikesadamate teematikal: «Lisaks suurtele sadamatele on oluline ka väikesadamate toetamine, mis ei ole tihti kommertssuunitlusega ja mille tegevusel on keskne tähtsus kohaliku elanikkonna jaoks. Konkreetsete toetuste planeerimine väikesadamatele aitab kaasa nende jätkusuutlikule arengule ja vähendab ettevõtlustegevusele negatiivset mõju avaldavaid tegureid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles