Vaata, kuidas maksuametnikud ametiautosid kontrollivad

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Porsche 997 Turbo.
Porsche 997 Turbo. Foto: Porsche

Alates eelmisest nädalast alustas maksu-ja tolliamet ettevõtete sõiduautode vaatlusi, et koguda andmeid autode tegeliku kasutamise kohta. Selle jaoks käivad nad parklates kohal autonumbreid kontrollimas. 

«Vaatluste läbiviimiseks on valitud kohad, mille puhul võib eeldada ettevõtte sõiduauto kasutamist eraotstarbel - näiteks spordiklubid, meelelahutusüritused jms. Vaatluse all on need ettevõtetele kuuluvad autod, mille puhul on käibemaks 100-protsendiliselt tagasi küsitud,» selgitas maksuameti avalike suhete juht Rainer Laurits.

Ta lisas, et tegemist ei olele mingisuguse jälitustegevusega, nagu mõnes väljaandes ja kommentaaris on viidatud. Tegemist on kontrollitoiminguga, mille läbiviimisest teavitatakse ka äriühingu esindajat.

Laurits lisas, et vaatlusel tuvastab MTA ametnik sõiduauto registreerimisnumbri alusel juriidilisele isikule kuuluvad autod ning kontrollib nende isikute varasemat maksekäitumist. Vaatluste eesmärk ei ole karistada, vaid suunata neid järgmistel kuudel auto kasutust õigesti deklareerima.

 Kui vaatlustel on tuvastatud täielikult ettevõtluses kasutatav auto, siis pöördub maksuhaldur täiendava info saamiseks ettevõtte esindaja poole ja palub täiendavat infot auto kasutamise kohta. Juhul, kui sõiduautot kasutatakse ka erasõitudeks, siis palub maksuhaldur sõidukiga seotud kulud vastavalt deklareerida järgmisel kuul esitataval käibedeklaratsioonil. Seni on vaatluste põhjal pöördutud 11 juhatuse liikme poole. Vaatlustega jätkatakse järgmiste nädalate jooksul. 

«Nii nagu töötamise registri rakendamisel tõhustasime oma kontrolle, tuleb ka autosid puudutava seadusemuudatuse esimestel kuudel suunata enam ressursse maksukohustuslaste informeerimisele ja korrektsele käitumisele suunamisele. Vaatluste eesmärk ei ole karistada, vaid suunata neid järgmistel kuudel auto kasutust õigesti deklareerima,» rääkis MTA kontrolliosakonna juhataja Jaanus Värk maksuameti hiljutises pressiteates. 

Jaanuaris esitas üle 24 400 äriühingu andmeid umbes 56 000 sõiduauto kohta. Täies ulatuses ettevõtluses kasutatavaid sõiduautosid deklareeriti 18 000, millega seotud kuludelt arvati sisendkäibemaksu maha 1,5 miljonit eurot. Osaliselt ettevõtluses kasutatavaid sõiduautosid deklareeriti 38 000, millelt arvati sisendkäibemaksu maha 1,5 miljonit eurot.

Jaanuaris tehtud sõiduautodega seotud kulutused tuleb käibedeklaratsioonil esitada maksu- ja tolliametile 20. veebruariks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles