Ettevõtja: majanduses on palju puudujääke

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lemminkäinen Eesti juhatuse esimees Sven Pertens.
Lemminkäinen Eesti juhatuse esimees Sven Pertens. Foto: Liis Treimann / Postimees

Praegusel majandusel on palju puudujääke ning see ei ole jätkusuutlik, ütles Lemminkäinen Eesti AS juhataja Sven Pertens.

«Kas riigi majandus saab püsida sellel, et ostame Hiina kaupa ja müüme seda vaheltkasuga edasi,» küsis Pertens tööandjate keskliidu aastakonverentsil «Tuulelohe lend.»

Ta vaatas erinevaid kohti, kus majandusse raha tuleb. Üks neist on kaupade ja teenuste eksport. «Lood on pigem halbad, bilanss on negatiivne ehk raha läheb välja,» ütles Pertens.

Meil käis kaks miljonit turisti, suuremalt jaolt Soomest ja Venemaalt. Mõlemad riigid on majandusega raskustes. «Kui me kunagi küsisime: «Soomlased, miks te tulete siia odavat õlut ja viina ostma?», siis nüüd peaks ütlema: «Soomlased, tulge ikka siia odavat õlut ja viina ostma,» ütles ta teise rahaallika kohta.

Võla osas oleme olnud eeskujulikud – kui meie võlakoorem on kümme protsenti, siis Saksamaal on see 77. Pertensi sõnul ei näita madal võlakoorem tingimata majanduse tugevust ning peatse rahatrüki valguses tuleks teema hoolega läbi mõelda.

Eestlane võtab rõõmsalt abiraha vastu ning suunab oma raha kuskile mujale. Kas see on jätkusuutlik, efektiivne ning mis on eesmärgid? «Mis siis, kui ühel hetkel enam seda abi ei anda?» küsis Pertens, viidates aastale 2020.

Majandus püsib suuresti eratarbimisel. «Kas see saab olla jätkusuutlik?» arutles ta.

Välismaa investor, kes tahab siia tulla, kaalub erinevaid aspekte. Kas on olemas areng, milline on majandusprogramm. «Tööjõu tootlikkus on madal, maksud kõrged nin raha raske saada. Kuidas riik suhtub, tunneme selgelt,» ütles Pertens vastuargumentideks.

Seetõttu on lahkumas ka juba tulnud ettevõtted – Skanska ja NCC. Statoil ja mitmeid teised on vähendanud aktsiakapitali.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles