Hansson: riigivõlakirjade ostudega ei tekita keskpank pikaajalist majanduskasvu

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga president Ardo Hansson.
Eesti Panga president Ardo Hansson. Foto: Peeter Langovits

Majandusajalugu näitab, et keskpangad ei suuda suuremahuliste riigivõlakirjade ostudega tekitada pikaajalist majanduskasvu, ütles täna riigikogu rahanduskomisjonile euroala keskpankade varaostukavast ülevaate teinud Eesti Panga president Ardo Hansson.

«Pikaajaline majanduskasv pole keskpanga võimuses. Lühiajaliselt võib majandus paisuda, kuid pikaajaline kasv saab tulla erasektoris tootlikkuse kasvust ja valitsuse tehtud majandusreformidest,» ütles Hansson.

Eesti Panga presidendi sõnul saavad keskpangad erasektorilt varade kokkuostuga julgustada investoreid raha mujale paigutama ja selle kaudu elavdada euroala majandust ning tekitada kiiremat inflatsiooni.

«Järgmise sammuna peaks erasektor investeerima, kuid selleks peavad investorid uskuma majanduskasvu ja see usk saab tulla ainult majandusreformidest. Euroala valitsustel on aeg hakata reforme ellu viima majanduses usalduse ja investeeringute tekitamiseks,» ütles ta.

Hansson tõstis esile Eesti senist eelarvepoliitikat, mis on püsinud korras ka majanduslanguse ajal ja seda, et Eesti on suutnud hoida riigivõlga väiksena. «Keerulisemates majandusoludes on see riigi eelis. Ka käivitunud võlakirjadebatis on oluline, et riigid peaksid kinni eelarvepoliitika reeglitest.»

Hansson lisas, et Eesti saab kasu euroala keskpankade varaostukavast selle kaudu, et laenamine muutub Eesti ettevõtetele ja inimestele soodsamaks.

Jaanuari lõpus otsustas Euroopa Keskpanga nõukogu alustada igakuiste varaostudega mahus 60 miljardit eurot. Igakuiseid oste plaanitakse teha selle aasta märtsist 2016. aasta septembrini, kuid kindlasti niikaua, kuni nähakse püsivat korrektsiooni inflatsioonis, mis on kooskõlas Euroopa Keskpanga eesmärgiga hoida inflatsioon euroalal keskpikas perspektiivis alla kahe protsendi, kuid selle lähedal, vahendas Eesti Pank. Ostetavate varade hulka kuuluvad euroala valitsuste ja Euroopa institutsioonide võlakirjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles