Elisa hakkab siseruumidesse mobiilivõrku ehitama

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elisa ja Huawei Small Cell majasisese võrgu keskseade.
Elisa ja Huawei Small Cell majasisese võrgu keskseade. Foto: Hendrik Alla

Mobiilsideoperaator Elisa andmetel kasutatakse 80 protsenti mobiilse andmeside mahust siseruumides. 

Sellest omakorda moodustavad üle poole Youtube’i ja muud video voogedastusteenused. Need andmed näitavad Elisa klientide andmekasutust, aga pole põhjust arvata, et teiste operaatorite võrkudes see oluliselt erineks, ütles Elisa võrgujuht Andrus Kaarelson. Pealegi pole tänapäeva majad eriti sõbralikud raadiolaineid läbi laskma. Hoonete metallkarkassid ning metallikihiga kaetud klaaspinnad moodustavad üsna efektiivse Faraday puuri, mille sisse mobiilsidemastide signaal hästi ei ulatu.

Selle probleemi lahendamiseks on Elisa katsetanud Huawei välja töötatud nn Small Celli tüüpi siselahendusi. Kristiine kaubanduskeskuse Elisa esinduses on kasutusel Pico-tugijaam, mis pakub keset keskust Elisa klientidele kvaliteetset mobiilsidet. Pico sobib väikestele ja keskmise suurusega äriklientidele. Elisa peakorteris Sõpruse puiesteel on terve teine korrus kaetud Lampsite lahendusega (kokku 100 kasutajat). Lampsite on mõeldud kohtadesse, kus on palju mobiilse neti kasutajaid ja internetti kasutatakse suures mahus. Elisa katse näitas, et kiirus kasvasid 50 protsenti ning kogu korrusel saavutati ühtlane levi.

Lampsite jaamade võrgustik lubab mobiilse andmeside allalaadimiskiirust kuni 150—300 Mbit/s. Kokkuvõttes tähendab see häid uudiseid teismelistele, kes kaubanduskeskustes hängides võivad rahulikult videoid vaadata.

Small Celli võrgud saavad oma signaali hoonesse sisse tulevast fiiberkaablist, siis jagab keskseade selle tavalise ethernetʼi kaabli abil Lampsite karbikestesse edasi. Sama kaabli kaudu saadakse ka toitevool. Huawei Lampsite on modulaarse ehitusega seade, nii võib sinna signaali levitama panna – vastavalt kliendi vajadustele – 3G-, 4G- ja/või WiFi-mooduleid. Elisa lubas ajakirjanikel Lampsite tugijaama kaane alla küll piiluda, aga mitte pildistada.

Hea ja kiire võrgu saamiseks peab karbikesi olema üsna tihedalt. Elisa peakorteri katsetamiskorrusel on kaheksa Lampsite seadet, Kaarelson demonstreeris seal Speedtesti abil peaaegu 100 Mbit/s allalaadimiskiirust. Näiteks Viru hotelli suuruse hoone Small Celli sisevõrguga katmiseks peaks igal korrusel olema kuus kuni kümme kaablitega ühendatud tugijaama. See sõltub hoone ehitusest, selgitas Huawei esindaja Erik Ellam. Tema sõnul on Lampsite lahenduse paigaldamine väga kiire ja odav töö. Ühe korruse võib katta kuue tunniga, samuti saab vajaduse korral kogu süsteemi hõlpsasti lahti võtta ja mujale viia.

Sisevõrguseadmete hinda Elisa ei avalikusta, sest ei kavatse neid müüma hakata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles