Liviko andis Estonian Vodka taotluse kohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viin.
Viin. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Viinatootja Liviko soovib kohtu kaudu peatada Estonian Vodka geograafilise tähise taotluse edastamise Euroopa Komisjonile; taotluse alusel peaks tähist kandev viin olema tehtud Eestis toodetud piiritusest.

AS Liviko on esitanud kaebuse põllumajandusministri käskkirja osas, millega rahuldati Estonian Spiriti taotlus Estonian Vodka geograafiline tähise loomiseks viinale, mis on toodetud Eestis kohalikust viljast ja veest. Samuti soovib AS Liviko esialgset õiguskaitset taotluse edastamise peatamiseks Euroopa Komisjonile kuni kaebuse lahendamiseni, öeldi Tallinna halduskohtust BNSile.

«Ministeeriumi hinnangul pole esialgse õiguskaitse rakendamiseks alust,» ütles põllumajandusministeeriumi avalike suhete osakonna juht Kristo Mäe BNSile.

Eestile on reserveeritud kaitstud geograafiline tähis Estonian Vodka, mida kohalikul viinatootjal on võimalik taotleda põllumajandusministeeriumi kaudu. Eesti peab sellekohase toimiku esitama Euroopa Komisjonile hiljemalt 20. veebruariks.

Põllumajandusministri käskkiri, millega kinnitati Estonian Spirit OÜ üle-eelmise aasta alguses esitatud taotlus, näeb ette, et geograafilise tähise registreerimisel tohib tähist Estonian Vodka kasutada vaid tehnilisele toimikule vastavatel toodetel ning neis kasutatav piiritus peab olema valmistatud Eestis. Teistel viinadel, mis on valmistatud Eestis, võib kasutada väljendeid nagu «Vodka from Estonia» või «Vodka made in Estonia», selgub ministri käskkirjast.

Liviko hinnangul loob Estonian Vodka geograafilise tähise puhul piirituse Eestis tootmise nõue monopoli, mis riivab konkurentsiõigust; samuti ei vasta ettevõtte sõnul Estonian Spiriti toodetud piiritus Liviko kvaliteedinõuetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles