Euroopa autoturg alustas aastat tõusuga

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mercedes-Benz S-klassi sõiduautode tootmine Saksamaal Sindelfingeni tehases.
Mercedes-Benz S-klassi sõiduautode tootmine Saksamaal Sindelfingeni tehases. Foto: THOMAS KIENZLE / AFP

Eelmisel aastal kasvas uute sõiduautode müük Euroopas 5,7 protsenti ja uut aastat alustati koguni 6,7 protsendi suuruse kasvuga jaanuaris, teatas automüüjate liit AMTEL.

Liidu teatel on Euroopa autoturg näidanud kasvunumbreid juba 17 kuud järjest. Sellest hoolimata tõdes Euroopa Autotootjate Assotsiatsiooni ACEA president Carlos Ghosn hiljuti toimunud aastakoosolekul, et alanud aastaks sedavõrd kiiret kasvu kui mullu, Euroopa autotootjad tänavu ei looda.

«Oleme mõõdukalt optimistlikud tänavuse aasta suhtes ja ma arvan, et kasv piirdub siiski umbes kahe protsendiga,» ütles Ghosn.

Nagu eelmiselgi aastal vedasid autoturu jaanuaris tõusule ennekõike suuremad turud. Näiteks Hispaanias kasvas uute sõiduautode müük 27,5 protsenti, Itaalias 10,9 protsenti, Suurbritannias 6,7 protsenti, Prantsusmaal 6,2 protsenti ja Saksamaal 2,6 protsenti.

Eesti lähiriikidest näitasid jaanuaris jätkuvalt suuri kasvunumbreid Leedu ja Läti, vastavalt 20,9 protsenti ja 18,8 protsenti. Samuti kasvas uute sõiduautode müük võrreldes mulluse jaanuariga Rootsis 9,3 protsenti võrra. Ainult Soomes jäi autoturg jaanuaris tugevalt miinusesse, koguni 19,1 protsenti.

Müüginumbreid kasvatasid jaanuaris peaaegu kõik suuremad autotootjad, napilt jäid miinuspoolele vaid PSA Grupp ja Opeli Grupp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles