Vaata, kui paljud valimislubadustest on üldised või juba rahastatud

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakondade valimiskampaania kingitused.
Erakondade valimiskampaania kingitused. Foto: Erik Prozes / Postimees

Rahandusministeerium avaldab täna 10 riigikokku kandideeriva erakonna valimislubaduste rahalise analüüsi.

Selle analüüsi tegemiseks aga pidi kõigepealt hindama lubaduste iseloomu. Sisuliselt jagati lubadused kaheks: konkreetseteks tegevusteks ja üldisteks seisukohtadeks. Konkreetsete tegevuste puhul toodi eraldi välja ka need lubadused, millega kulusid ei kaasne, mis on juba rahastatud või töös ning mis on dubleerivad.

Musta numbriga on märgitud valimislubaduste arv erakonna platvormis.
Musta numbriga on märgitud valimislubaduste arv erakonna platvormis. Foto: Rahandusministeerium

Kõige suurem osakaal lubadusi, mida rahandusministeerium hindas üldisteks seisukohtadeks, oli Eestimaa Ühendatud Vasakparteil (EVÜP) (86%) ja Rahva Ühtsuse Erakonnal (RÜE) (81%), kõige vähem Keskerakonnal (KESK) (32%) ja Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal (33%).

Konkreetseid tegevusi oli valimisprogrammist kõige enam Keskerakonnal (38%) ja Eesti Konservatiivsel Rahvaerakonnal (EKRE) (33%), kõige vähem EVÜP-l (3%) ja RÜE (9%).

Juba rahastatud või töösolevaid lubadusi on programmist enim Isamaa ja Res Publica Liidul (IRL) (37%) ning SDE-l (30%), vähim EKRE-l (0%) ning RÜE-l (6%) ja EÜVP-l (6%).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles