Miks Putin kardab Hiinat

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin koos Hiina kolleegi Xi Jinpingiga.
Venemaa president Vladimir Putin koos Hiina kolleegi Xi Jinpingiga. Foto: SCANPIX

Ida poole pöördunud Venemaa suhted Hiinaga ei tundu läbinisti turvalised ning seetõttu otsitakse Aasiast hoogsalt «tasakaalustavaid» sõpru ja tehinguid.

Bloomberg Business loetleb hiljutisi arenguid: uus strateegiline lepe Pakistaniga; Vladimir Putini visiit Indiasse; Indoneesia abistamine lennukirusude otsingutel; Kim Jong Uni kutsumine Põhja-Koreast Moskvasse maiparaadile.

Piirkonnas, kus mõned valitsused pole Ukraina sündmuste suhtes eriliselt pirtsakad, on Putin üllatavalt teretulnud.

Kõik need külaskäigud näivad teenivat kahte eesmärki. Esiteks: leida uusi turgusid Vene majandusele, mida rõhuvad lääne sanktsioonid ning naftahindade kukkumine.

Ja teiseks: sõprussuhete «mitmekesistamine» lisaks suurele Aasia liitlasele Hiinale. Putin tunneb muret, et suhe Xi Jinpingiga kaldub üha enam viimase kasuks.

«Venelased kardavad liigset sõltuvust Hiinast ning nad üritavad väga püüdlikult oma portfelli mitmekesistada ning parandada suhteid mitmete tegijatega Aasias,» ütles Washingtoni strateegiliste ja rahvusvaheliste uuringute keskuse Vene ja Euraasia programmi direktor Andrew Kuchins.

«Venemaa on muutnud Itta vaatamise tempot ning mida ta näeb on keerukas stsenaarium,» ütles Brookings India vanemteadur W. P. S. Sidhu. «On tunda, et nad tahavad Hiinat tasakaalustada. Kõik on mures Hiina kasvava võimekuse pärast, ja veelgi enam nende kavatsuste pärast.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles